Nieuws

14 SEP 2021

Vormingen

Onze preventiedienst plant in september en oktober interessante vormingen. 

Voor de lokale dienstencentra en activiteitencentra, online

Een infosessie over medicatie- en alcoholgebruik bij de doelgroep 55-plussers.

Nieuw hierin is dat we het thema benaderen vanuit de Social Norms Approach: gedrag wordt beïnvloed door misvattingen over hoe we denken dat leeftijdsgenoten omgaan met middelengebruik. Deze misvattingen op een positieve manier rechtzetten, helpt om gezondere keuzes te maken. 

De inhoud van deze training is: 

  • Het aanbod van Zorggroepzin voor lokale dienstencentra en activiteitencentra
  • Middelengebruik en de Sociale Norm: cijfers en boodschappen
  • Social Norms Approach als invalshoek om aan preventie te doen
  • Materiaal en ondersteuning om in uw setting aan de slag te gaan 

De infosessie gaat online door op woensdag 22 september 2021 van 10u tot 12u

Deelnemen is gratis en inschrijven kan via deze link   

Voor het onderwijs (lager, secundair, leerlingenbegeleiding, ...), online

Vragenuurtje ‘Gamen’

Games zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het aanbod is zo groot en divers dat zowel jongens als meisjes ertoe worden aangetrokken. De coronacrisis heeft onze jongeren er nog meer naar aangetrokken. Echter, voor sommige kan gamen ook gevaarlijk worden wanneer de aantrekkingskracht te groot wordt.

Als leerkracht/leerlingenbegeleiding is het belangrijk om preventief om te gaan met dit thema en indien nodig zo vroeg mogelijk in te grijpen bij eventueel overmatig gamegedrag. 

Delen jullie deze bezorgdheid en/of worden jullie regelmatig geconfronteerd met deze problematiek? Dan nodigen wij jullie uit op ons vragenuurtje waar we graag meer vertellen over wat gamen is, wat de effecten zijn en de risico’s. 

het vragenuurtje vindt plaats op donderdag 21 oktober van 10u tot 11u. Inschrijven kan via deze link 

Voor lokale beleidsmedewerkers, face to face

Initiatie tot Europees middelenpreventie curriculum

Alcohol- en ander druggebruik, gamen en gokken zijn een realiteit in onze samenleving. Met goede bedoelingen willen besluitvormers op lokaal, regionaal of nationaal niveau beter voorkomen dan genezen. Is dit altijd ethisch? Effectief of effciciënt? Doen we meer kwaad dan goed? Wie wint er bij? Wat zegt de wetenschap? Wat zijn goede praktijken?

Als je je kennis over alcohol- en drugpreventie, kwaliteitsstandaarden en evidence-based interventies wil verbreden of actualiseren, ben je welkom op de vorming van ZorGGroep Zin. 

Deze vorming vindt plaats op

  • 25 oktober 13.00 – 16.30u: Preventiemodellen - kwaliteitsstandaarden – advocacy
  • 26 oktober 9.00 – 12.30u: Preventief werken in het onderwijs, de media en de omgeving

Deze vorming is gebaseerd op ASAP PROJECT, waar meer dan een dozijn Europese landen en organisaties bij betrokken zijn. ASAP staat voor ‘Effectieve drugpreventieresultaten verkrijgen doorheen Europa, gebaseerd op analyse van preventiesystemen en wijdverbreide professionele training? inschrijven via deze link 

 

Voor sleutelfiguren in de Vrije Tijd, online

Infosessie Alcohol, Cannabis en gamen... Hoe zit het nu echt? 

Mensen zijn sociale wezens. We kijken naar wat anderen doen, om voor onszelf te bepalen wat ‘normaal’ is. Maar het beeld dat we van de leefstijl van anderen hebben klopt vaak niet. Info over het werkelijke gedrag van mensen in onze omgeving kan zorgen dat we ons eigen gedrag veranderen. Dit wordt de Social Norms Approach (SNA) genoemd.

De Social Norms Approach is een bewezen effectieve preventiemethode die we graag aan je willen voorstellen.

Voor Wie?

Leiders van jeugdbewegingen, trainers van sportverenigingen, en andere verenigingen die jongeren tussen 12 en 26 jaar bereiken

Wanneer?

Woensdag 20 oktober van 19u30-21u

De inhoud van deze training:

  • Middelengebruik en de Sociale Norm: cijfers en boodschappen
  • Social Norms Approach als invalshoek om aan preventie te doen
  • Materiaal en ondersteuning om in uw setting aan de slag te gaan

Na deze infosessie kan je tijdens je activiteiten aan de slag met de ‘Social Norms Approach’ Bent u benieuwd naar deze nieuwe preventiemethodiek, schrijf je dan zeker in via deze link!

 

Voor zorgprofessionals, online

Infosessie Alcohol, Cannabis en gamen ... Hoe zit het nu echt?

Mensen zijn sociale wezens. We kijken naar wat anderen doen, om voor onszelf te bepalen wat ‘normaal’ is. Maar het beeld dat we van de leefstijl van anderen hebben klopt vaak niet. Info over het werkelijke gedrag van mensen in onze omgeving kan zorgen dat we ons eigen gedrag veranderen. Dit wordt de Social Norms Approach (SNA) genoemd.

De Social Norms Approach is een bewezen effectieve preventiemethode die we graag aan je willen voorstellen.

Voor wie?

begeleiders uit de bijzondere jeugdzorg, leerlingenbegeleiders, straathoekwerk, jongerenwerk,... , 

Wanneer?

maandag 25 oktober van 10u tot 12u. 

 

De inhoud van deze training:

  • Middelengebruik en de Sociale Norm: cijfers en boodschappen
  • Social Norms Approach als invalshoek om aan preventie te doen
  • Materiaal en ondersteuning om in uw setting aan de slag te gaan

Na deze infosessie kan je tijdens je begeleidingen aan de slag met de ‘Social Norms Approach’ Bent u benieuwd naar deze nieuwe preventiemethodiek, schrijf u dan zeker in via deze link

30 JUN 2021

Jaarverslag 2020

2020 was een bewogen jaar. Half maart werden we geconfronteerd met de COVID-19 pandemie en de impact daarvan op ons dagelijks leven en onze werking. Van de ene dag op de andere moesten onze hulpverleners en preventiewerkers overschakelen naar online tools en beeldbel tools omwille van de eerste lockdown. Onze werking kon zich zeer snel aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Op die manier konden we onze cliënten de zorg blijven bieden die ze verdienen.

Het jaarverslag hebben we deze keer over een andere boeg gegooid. Aan de hand van enkele infographics bieden we je een handig overzicht van onze werking en onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Voor meer informatie kan je terecht bij onze medewerkers.

Veel leesplezier!

Jaarverslag 2020

07 JUN 2021

Gokken: een spel met veel verliezers

We hebben er door de coronapandemie lang op moeten wachten maar eindelijk is het zover! Op 11 juni 2021 zal de aftrap gegeven worden van het Europees Kampioenschap 2021.Uiteraard hopen we dat België goed zal scoren, misschien dromen we zelfs massaal van die grote beker. Het feit dat we met z’n allen zo gepassioneerd het voetbal volgen kent ook een gevolg bij de verschillende gokbedrijven waar online (live) betting mogelijk is. Tijdens het WK 2018 registreerden 150.000 nieuwe spelers zich, ook tijdens de play-offs 2019 wonnen de gokwebsites tienduizenden nieuwe accounts. Een deel spelers bleef plakken en kwam ermee in de problemen.  

Gokken op voetbalwedstrijden is helemaal in, en je zou denken “iedereen doet het”. Voetbalwedstrijden worden er voor sommigen ook leuker en spannender door. Zelfs de saaiste wedstrijden worden plots een stuk interessanter wanneer je er bij te winnen hebt. Dan hebben we het nog niet gehad over die extra cent die ermee te verdienen valt. 

Klinkt allemaal heel mooi, maar misschien te mooi om waar te zijn. Wist je dat er aan gokken ook bepaalde risico’s vasthangen? 

Hoe je het draait of keert, gokken kost je altijd geld. Wanneer je dit niet of onvoldoende zou bijhouden, dreig je uit het oog te verliezen om hoeveel geld dit nu net gaat. Al die extra emoties die erbij komen kijken, kunnen je impulsief maken. Je riskeert meegesleurd te worden in de spanning, waardoor je dromen voor werkelijkheid gaat nemen. Hoewel velen denken dat sportkennis hen voldoende expertise geeft om de uitslag te kunnen voorspellen, is dit helaas een misvatting. Al die “expertise” geeft eerder een vals gevoel van zelfvertrouwen en versterkt de illusie van controle bij weddenschappen. Zelfs voetbalexperts zijn hier niet beter in dan non-experts. En inderdaad, reclame geeft je ooit het gevoel dat het perfect normaal, veilig is en dat iedereen het doet. Toch gokte het afgelopen jaar 2 op de 3 Belgen niet

Wil jij toch een gokje wagen tijdens het EK? Probeer dan zeker rekening te houden met onderstaande tips:

  • Bepaal op voorhand hoeveel geld je wil spenderen, gok geen geld dat je eigenlijk niet kan missen.

  • Besteed niet meer dan 5% van je netto maandinkomen aan gokken. Op die manier beperk je gokgerelateerde problemen. 

  • Hou je uitgaven bij. Een handige tool hiervoor is een dagboekje. Je kan op een handige manier je winsten én verliezen in kaart brengen. 

  • Stel limieten in om je verlies te beperken. Op de meeste legale websites kan je je limiet op voorhand instellen. Maak hier gebruik van en blijf bij je eerste rationele beslissing, ook bij verlies. 

  • Probeer je verlies niet terug te winnen maar accepteer je verlies.

Laat het spel vooral een spel blijven. Sport krijgt best die plaats in je leven maar laat sportweddenschappen jouw leven niet bepalen! 

Wil je graag meer weten over gokken? Zit je met vragen of twijfel je? Neem dan zeker een kijkje op www.gokhulp.be

27 MEI 2021

Slotweek van de campagne Roes(t)

Slotweek van de campagne Roes(t)

Op 1 oktober 2020 lanceerden Te Gek en VAD de Te Gek?!-campagne Roes(t). Er was een mooi aanbod gepland van activiteiten, die de bespreekbaarheid van 'verslaving' zouden vergroten en inzicht bijbrengen over de complexiteit van het onderwerp. Door corona is het campagnejaar anders verlopen dan verwacht, en werden een aantal activiteiten geannuleerd. In 2022 zullen de Dag van de zorg en theatervoorstelling de Reuzendoder alsnog plaatsvinden, maar dan buiten de scope van de Roes(t)-campagne. Ook in de slotweek staan nog een aantal interessante activiteiten op het programma!

 

Zondag 30 mei wordt de slotdag

Wandeldag in Gent (8u-16u)

Samen met onder andere Wandelsport Vlaanderen roepen we een laatste keer op op samen de Te Gekke Roes(t)-wandeling vanuit het Museum Dr.Guislain te ontdekken. De reeds bestaande wandeling wordt gepimpt tot een interactieve wandeling; Wie deelneemt krijgt meteen ook de laatste kans om voor een bezoek aan de expo’s ‘Tussen ons. Over leven met een verslaving’ en Joachim Koester: Altered States.

Meer info en inschrijven

Gratis Webinar (Z)onder invloed? (10u)

Een panelgesprek voor en met (groot-)ouders, partners, broers, zussen, kinderen van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen. Bij alcohol- of andere drugproblemen is er steevast veel aandacht voor diegene die gokt, drinkt, pillen slikt of drugs gebruikt. Toch mag nooit vergeten worden dat er een veelvoud aan geliefden mee onder kunnen lijden. Welke impact heeft dat op jou als ouder, partner, broer of zus, kind van, grootouder of ander familielid? Hoe kijkt de buitenwereld tegen jou aan en hoe hou je je staande? Journaliste Annemie Nijs gaat in gesprek met een aantal hen die de moed vinden om hun eigen ervaringen te delen. Als deelnemer blijf je anoniem.

Iedereen potentieel verslaafd. Videopodcast (11u)

Met de podcastreeks ‘Iedereen potentieel verslaafd?’ willen we het taboe rond verslavingen doorbreken, want het kan ieder van ons overkomen. De laatste in de reeks vindt plaats op de slotdag. Tussen 11u en 12u wordt de videopodcast door Els Dottermans over alcoholgebruik gestreamd. 

meer info en inschrijven voor webinars en podcast

‘Tussen ons‘ op Canvas (21u)

Rond om 21u zal Canvas deze documentaire uitzenden die naadloos aansluit bij de gelijknamige fototentoonstelling ‘Tussen ons’. Kijk zeker naar dit indrukwekkende portret over ouders en kinderen, en hoe een verslaving tussen hen in staat. Aansluitend zal De Druglijn tussen 22u en 24u uitzonderlijk een telefoon- en chatpermanentie voorzien.

 

Na 30 mei: (Z)onder Invloed

Vier gratis webinars voor familieleden van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen

In de maand juni volgt nog een reeks gratis webinars speciaal voor alle gezins- en familieleden: ouders, grootouders (en iedereen die een opvoedende rol in het gezin opneemt), partners en ex-partners, broers en zussen, jongvolwassen en volwassen kinderen. Ook begeleiders en hulpverleners die hen ondersteunen zijn welkom.

Meer info en inschrijven via de website van de VAD.

 

 

04 MEI 2021

Gamen in 142 seconden uitgelegd

  

Wekenlang binnen zitten, het wegvallen van hobby’s en andere mogelijkheden tot ontspanning, al het sociaal contact moet op afstand gebeuren,… Corona zet ons leven danig op zijn kop. Beeldschermmedia en digitaal entertainment bieden dan ook voor velen, in hoofdzaak jongeren, een belangrijk alternatief. Wereldwijd vertaalt zich dit in een toename van de online gaming-activiteiten.

De coronamaatregelen hebben veel invloed op hoe kinderen en jongeren zich voelen. Er is minder structuur en ze ervaren emoties zoals bezorgdheid, angst, somberheid en eenzaamheid. Het is dus zeker niet vreemd dat kinderen en jongeren meer gaan gamen om even aan die emoties te ontsnappen en in contact te staan met vrienden. Gamen is leuk, zorgt voor ontspanning en afleiding, je kan even helemaal verdwijnen in een andere wereld. Voor de meerderheid van de gamers is het een gezonde manier van omgaan met hun emoties, maar het kan ook risico’s opleveren voor kwetsbare gamers. Het aantal uren dat iemand gamet is niet voldoende om vast te stellen of er een probleem is (of dat dit een probleem kan worden). Belangrijker is de vraag welke plaats het gamen in iemands leven inneemt.

Enkele Tips

Voor ouders maakt gamen dus deel uit van een moderne opvoeding. Maar hoe doe je dat nu concreet. Hieronder noemen we enkele tips:

  • Houd contact met je kind of jongere door over verschillende thema’s te praten die voor hem of haar belangrijk zijn. Probeer interesse te tonen in zijn of haar leefwereld door open vragen te stellen en eventueel een spelletje mee te spelen
  • Informeer jezelf. Op youtube kan je trailers bekijken van de games die jouw jongere speelt. Dit geeft opnieuw een aanzet om het gesprek te starten.
  • Sta eens even stil bij je eigen digitale balans en wees je bewust van je voorbeeldfunctie. Jongeren kopiëren graag het gedrag van hun ouders. Wil je bijvoorbeeld niet dat er een smartphone aan tafel gebruikt wordt, dan doe je dat best zelf ook niet.
  • Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze ook als ouder na te leven. Maar ook als ze wat ouder worden hebben jongeren behoefte aan regels. Bekijk, indien mogelijk, of je samen tot afspraken kan komen. Wanneer jongeren meegedacht hebben over deze afspraken weten we dat ze deze doorgaans beter zullen naleven.
  • Maak je je zorgen over het gamegedrag van je jongere? Bespreek dit dan met hem/haar en probeer dat ook te doen vanuit een bezorgdheid. 

Wil je graag meer weten over het thema gamen? Neem dan eens een kijkje en/of doe de zelftest op deze pagina.

Zit je met vragen of bedenkingen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met zorGGroep Zin op het nummer 011/71.60.01

 

 

02 FEB 2021

Zitten jongeren alleen nog maar te gamen en zijn de meeste 55-plussers aan de fles?

onderzoek sna

 

Hoe zit het nu écht? Gelukkig loopt het zo’n vaart niet. Maar toch geven bevindingen uit Euregionaal onderzoek aanleiding tot bezorgdheid.


Van oktober 2019 tot en met januari 2020 is er een onderzoek uitgevoerd door 11 partners uit de Euregio Maas-Rijn (EMR) en de West-Eifel (DE) in het kader van het project ‘euPrevent Social Norms Approach’. De resultaten zijn nu bekend. In dit onderzoek is het consumptiegedrag van jongeren (12-26 jaar) en 55-plussers uit de EMR en de West-Eifel in kaart gebracht. Jongeren werden bevraagd over hun eigen gedrag én wat zij denken dat leeftijdsgenoten doen als het gaat over het gebruik van alcohol, cannabis en gamen. De vragen voor 55-plussers gingen over alcohol- en medicijngebruik. Aan het onderzoek deden 4878 jongeren en 3122 55-plussers mee.

Invloed op de samenleving


Uit cijfers van behandelcentra, bevolkingsonderzoeken en gezondheidsstatistieken blijkt dat wij als samenleving worstelen met de omgang met producten zoals alcohol en medicijnen. Het zijn niet alleen onderzoekers die ons met de neus op de feiten drukken. In de dagelijkse realiteit merken we dat deze producten een rol spelen bij bijvoorbeeld verkeersongevallen, het ontstaan van (huiselijk) geweld en het verlies van gezonde levensjaren.

Een greep uit de onderzoeksresultaten

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het niet allemaal kommer en kwel is.
Zo blijkt dat 37% van de bevraagde 55-plussers nooit alcohol drinkt, of in ieder geval in de laatste maand helemaal geen alcohol heeft gedronken. Van de 55-plussers dronk bijna een derde hoogstens 1 keer per week alcohol. De grote meerderheid (97% van de 55-plussers) is nooit dronken geweest of in ieder geval niet in de afgelopen maand. Maar liefst 97% van de 55-plussers is bewust bezig met verantwoord medicijngebruik.

Het jongerenonderzoek leert ons dat bijna een derde van de bevraagde jongeren nog nooit alcohol heeft gedronken en dat een derde af en toe wel eens drinkt maar dit niet in de afgelopen maand heeft gedaan. De meerderheid van de bevraagde jongeren (78%) heeft nog nooit cannabis gebruikt. Bijna een kwart van de jongeren gamet nooit. 

Dit terwijl de indruk die jongeren en 55-plussers hebben van het gebruik door leeftijdsgenoten een veel negatiever beeld laat zien.

De belangrijkste resultaten zijn beschikbaar gesteld in de online Euregional Health Atlas. Daarnaast werden twee handige factsheets aangemaakt met de belangrijkste resultaten over de doelgroep jongeren en 55-plussers

Euregionale bewustwordingscampagne


Deze onderzoeksresultaten worden gebruikt voor de ontwikkeling van een euregionale bewustwordingscampagne. Een campagne zonder ‘belerend vingertje’ en met positieve boodschappen. Hiervoor worden de cijfers gebruikt van het werkelijke consumptiegedrag van jongeren en 55-plussers uit de Euregio Maas-Rijn en de West-Eifel. Om op deze manier onjuiste vooroordelen weg te nemen.

Mensen worden op een positieve manier geïnspireerd om te kiezen voor een gezonde(re) leefstijl. De euregionale bewustwordingscampagne gaat in de loop van 2021 van start.

Dit project wordt ondersteund door het Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn.

 

Meer informatie over de Social Norms Approach


De ‘Social Norms Approach’ is een veelbelovende aanpak als het gaat om gedragsverandering en wordt al met succes toegepast. Onderzoek naar sociale normen - gewoontes van mensen -  laat zien dat mensen hun eigen gedrag afstemmen op wat zij denken dat anderen doen. Een voorbeeld: Iemand die veel alcohol drinkt, denkt dat de meerderheid van zijn leeftijdgenoten ook veel drinkt. Deze gedachte is vaak een misvatting, terwijl het wel voor een groot deel het consumptiegedrag van de persoon in kwestie bepaalt. In dit Euregionale project is vanuit de ‘Social Norms’ benadering het werkelijke consumptiegedrag van jongeren en senioren onderzocht en inzichtelijk gemaakt.