Nieuws

23 NOV 2021

Grootschalige campagne voor een Gezondere Levensstijl

 

Vanaf nu zullen 11 partners uit de Euregio Maas-Rijn (EMR) en de West-Eifel (DE) uitpakken met een nieuwe campagne om zowel jongeren als senioren aan te zetten tot een gezonde levensstijl.

In onze grensregio is in september 2018 gestart met een grensoverschrijdend project, het project "euPrevent Social Norms Approach (euPrevent SNA) ". The Social Norms Approach heeft zijn waarde al bewezen bij diverse gezondheidsproblemen en doelgroepen. We richten ons in dit project naar jongeren en 55-plussers.

We maken hiervoor gebruik van zowel online tools (website, filmpjes, quiz…) als fysieke materialen (postcards, posters, drinkflessen, SNA-bag…). Voor een overzicht van het hele project kan u terecht op de projectwebsite

Jongeren 

Voor jongeren ligt de focus in de campagne op het gebruik van alcohol, cannabis en gamen.

Het helpt jongeren om gezonde keuzes te maken wanneer zij weten dat hun leeftijdsgenoten helemaal niet zo veel en zo vaak alcohol drinken als zij misschien denken… Of dat dagelijks meerdere uren gamen de norm is…

Senioren

Bij de senioren gaat het over het verantwoord gebruik van alcohol en medicijnen.

Voor senioren helpt het te weten dat de meerderheid van hun leeftijdsgenoten zich houden aan de voorschriften over verantwoord gebruik van geneesmiddelen. Of dat “ook nu het kan” veruit de meeste van hun leeftijdgenoten verstandig omgaan met alcohol.

Met het oog op een kwaliteitsvolle implementatie van de boodschappen, materialen en tools zal er online campagne gevoerd worden. Daarnaast zullen sleutelfiguren uit beide doelgroepen (professionals en vrijwilligers) een online-training krijgen om inzicht te krijgen in de socials norms approach als kwaliteitsvolle preventiemethodiek en kennis maken met het aanbod. 

Materialen bestellen kan via 011 71 6001

Slotconferentie

Op donderdag 27 januari vindt de online slotconferentie plaats van het project EUprevent SNA. Meer info en inschrijven kan hier

10 NOV 2021

Investeren in motiverende gesprekstechnieken?

Binnen het ruime welzijnswerk kom je regelmatig in aanraking met cliënten waarvan de problematiek erg divers en complex is. In sommige gevallen duiken ook alcohol -en/of  andere drugproblemen op. Sommige hulpvragers kaarten dit zelf aan, bij anderen heb je als hulpverlener een vermoeden van gebruik.

Het is niet eenvoudig om hiermee om te gaan. Het gaat dikwijls om kwetsbare mensen, die niet altijd bereid zijn om over hun alcohol -of drugproblematiek te praten. Zij ervaren deze problemen niet als prioritair of komen met een andere hulpvraag.

Als hulpverlener kan je op verschillende vlakken een belangrijke rol spelen in het kader van de alcohol -en drugthematiek: informeren en sensibiliseren, opmerken en inschatten van problemen, cliënten motiveren om hun gedrag te veranderen, doorverwijzen en ondersteuning bieden tijdens en na een behandeling. In de vorming ‘motiverende gespreksvoering’ gaan we dieper in op hoe je deze rollen kan opnemen.

Training motiverende gespreksvoering

De opleiding motiverende gespreksvoering bestaat uit twee lesdagen: de basiskennis (theorie) en een verdieping (praktijk).

Eerst wordt je geïntroduceerd in het thema aan de hand van enkele basiskaders. Daarna krijg je handvatten mee in het opmerken van signalen van problematisch gebruik, en hoe je dit bespreekbaar kan maken.

In het verdiepend gedeelte bekijken we hoe je de motivatie van cliënten, om hun gedrag te veranderen, kan bevorderen. We doen dit aan de hand van motiverende gespreksvoering, een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering versterkt.

Heb je interesse in deze training voor jouw team of organisatie? Neem dan zeker contact op onze preventiedienst.

14 SEP 2021

Vormingen

Onze preventiedienst plant in september en oktober interessante vormingen. 

Voor de lokale dienstencentra en activiteitencentra, online

Een infosessie over medicatie- en alcoholgebruik bij de doelgroep 55-plussers.

Nieuw hierin is dat we het thema benaderen vanuit de Social Norms Approach: gedrag wordt beïnvloed door misvattingen over hoe we denken dat leeftijdsgenoten omgaan met middelengebruik. Deze misvattingen op een positieve manier rechtzetten, helpt om gezondere keuzes te maken. 

De inhoud van deze training is: 

 • Het aanbod van Zorggroepzin voor lokale dienstencentra en activiteitencentra
 • Middelengebruik en de Sociale Norm: cijfers en boodschappen
 • Social Norms Approach als invalshoek om aan preventie te doen
 • Materiaal en ondersteuning om in uw setting aan de slag te gaan 

De infosessie gaat online door op woensdag 22 september 2021 van 10u tot 12u

Deelnemen is gratis en inschrijven kan via deze link   

Voor het onderwijs (lager, secundair, leerlingenbegeleiding, ...), online

Vragenuurtje ‘Gamen’

Games zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het aanbod is zo groot en divers dat zowel jongens als meisjes ertoe worden aangetrokken. De coronacrisis heeft onze jongeren er nog meer naar aangetrokken. Echter, voor sommige kan gamen ook gevaarlijk worden wanneer de aantrekkingskracht te groot wordt.

Als leerkracht/leerlingenbegeleiding is het belangrijk om preventief om te gaan met dit thema en indien nodig zo vroeg mogelijk in te grijpen bij eventueel overmatig gamegedrag. 

Delen jullie deze bezorgdheid en/of worden jullie regelmatig geconfronteerd met deze problematiek? Dan nodigen wij jullie uit op ons vragenuurtje waar we graag meer vertellen over wat gamen is, wat de effecten zijn en de risico’s. 

het vragenuurtje vindt plaats op donderdag 21 oktober van 10u tot 11u. Inschrijven kan via deze link 

Voor lokale beleidsmedewerkers, face to face

Initiatie tot Europees middelenpreventie curriculum

Alcohol- en ander druggebruik, gamen en gokken zijn een realiteit in onze samenleving. Met goede bedoelingen willen besluitvormers op lokaal, regionaal of nationaal niveau beter voorkomen dan genezen. Is dit altijd ethisch? Effectief of effciciënt? Doen we meer kwaad dan goed? Wie wint er bij? Wat zegt de wetenschap? Wat zijn goede praktijken?

Als je je kennis over alcohol- en drugpreventie, kwaliteitsstandaarden en evidence-based interventies wil verbreden of actualiseren, ben je welkom op de vorming van ZorGGroep Zin. 

Deze vorming vindt plaats op

 • 25 oktober 13.00 – 16.30u: Preventiemodellen - kwaliteitsstandaarden – advocacy
 • 26 oktober 9.00 – 12.30u: Preventief werken in het onderwijs, de media en de omgeving

Deze vorming is gebaseerd op ASAP PROJECT, waar meer dan een dozijn Europese landen en organisaties bij betrokken zijn. ASAP staat voor ‘Effectieve drugpreventieresultaten verkrijgen doorheen Europa, gebaseerd op analyse van preventiesystemen en wijdverbreide professionele training? inschrijven via deze link 

 

Voor sleutelfiguren in de Vrije Tijd, online

Infosessie Alcohol, Cannabis en gamen... Hoe zit het nu echt? 

Mensen zijn sociale wezens. We kijken naar wat anderen doen, om voor onszelf te bepalen wat ‘normaal’ is. Maar het beeld dat we van de leefstijl van anderen hebben klopt vaak niet. Info over het werkelijke gedrag van mensen in onze omgeving kan zorgen dat we ons eigen gedrag veranderen. Dit wordt de Social Norms Approach (SNA) genoemd.

De Social Norms Approach is een bewezen effectieve preventiemethode die we graag aan je willen voorstellen.

Voor Wie?

Leiders van jeugdbewegingen, trainers van sportverenigingen, en andere verenigingen die jongeren tussen 12 en 26 jaar bereiken

Wanneer?

Woensdag 20 oktober van 19u30-21u

De inhoud van deze training:

 • Middelengebruik en de Sociale Norm: cijfers en boodschappen
 • Social Norms Approach als invalshoek om aan preventie te doen
 • Materiaal en ondersteuning om in uw setting aan de slag te gaan

Na deze infosessie kan je tijdens je activiteiten aan de slag met de ‘Social Norms Approach’ Bent u benieuwd naar deze nieuwe preventiemethodiek, schrijf je dan zeker in via deze link!

 

Voor zorgprofessionals, online

Infosessie Alcohol, Cannabis en gamen ... Hoe zit het nu echt?

Mensen zijn sociale wezens. We kijken naar wat anderen doen, om voor onszelf te bepalen wat ‘normaal’ is. Maar het beeld dat we van de leefstijl van anderen hebben klopt vaak niet. Info over het werkelijke gedrag van mensen in onze omgeving kan zorgen dat we ons eigen gedrag veranderen. Dit wordt de Social Norms Approach (SNA) genoemd.

De Social Norms Approach is een bewezen effectieve preventiemethode die we graag aan je willen voorstellen.

Voor wie?

begeleiders uit de bijzondere jeugdzorg, leerlingenbegeleiders, straathoekwerk, jongerenwerk,... , 

Wanneer?

maandag 25 oktober van 10u tot 12u. 

 

De inhoud van deze training:

 • Middelengebruik en de Sociale Norm: cijfers en boodschappen
 • Social Norms Approach als invalshoek om aan preventie te doen
 • Materiaal en ondersteuning om in uw setting aan de slag te gaan

Na deze infosessie kan je tijdens je begeleidingen aan de slag met de ‘Social Norms Approach’ Bent u benieuwd naar deze nieuwe preventiemethodiek, schrijf u dan zeker in via deze link

30 JUN 2021

Jaarverslag 2020

2020 was een bewogen jaar. Half maart werden we geconfronteerd met de COVID-19 pandemie en de impact daarvan op ons dagelijks leven en onze werking. Van de ene dag op de andere moesten onze hulpverleners en preventiewerkers overschakelen naar online tools en beeldbel tools omwille van de eerste lockdown. Onze werking kon zich zeer snel aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Op die manier konden we onze cliënten de zorg blijven bieden die ze verdienen.

Het jaarverslag hebben we deze keer over een andere boeg gegooid. Aan de hand van enkele infographics bieden we je een handig overzicht van onze werking en onze activiteiten van het afgelopen jaar.

Voor meer informatie kan je terecht bij onze medewerkers.

Veel leesplezier!

Jaarverslag 2020

07 JUN 2021

Gokken: een spel met veel verliezers

We hebben er door de coronapandemie lang op moeten wachten maar eindelijk is het zover! Op 11 juni 2021 zal de aftrap gegeven worden van het Europees Kampioenschap 2021.Uiteraard hopen we dat België goed zal scoren, misschien dromen we zelfs massaal van die grote beker. Het feit dat we met z’n allen zo gepassioneerd het voetbal volgen kent ook een gevolg bij de verschillende gokbedrijven waar online (live) betting mogelijk is. Tijdens het WK 2018 registreerden 150.000 nieuwe spelers zich, ook tijdens de play-offs 2019 wonnen de gokwebsites tienduizenden nieuwe accounts. Een deel spelers bleef plakken en kwam ermee in de problemen.  

Gokken op voetbalwedstrijden is helemaal in, en je zou denken “iedereen doet het”. Voetbalwedstrijden worden er voor sommigen ook leuker en spannender door. Zelfs de saaiste wedstrijden worden plots een stuk interessanter wanneer je er bij te winnen hebt. Dan hebben we het nog niet gehad over die extra cent die ermee te verdienen valt. 

Klinkt allemaal heel mooi, maar misschien te mooi om waar te zijn. Wist je dat er aan gokken ook bepaalde risico’s vasthangen? 

Hoe je het draait of keert, gokken kost je altijd geld. Wanneer je dit niet of onvoldoende zou bijhouden, dreig je uit het oog te verliezen om hoeveel geld dit nu net gaat. Al die extra emoties die erbij komen kijken, kunnen je impulsief maken. Je riskeert meegesleurd te worden in de spanning, waardoor je dromen voor werkelijkheid gaat nemen. Hoewel velen denken dat sportkennis hen voldoende expertise geeft om de uitslag te kunnen voorspellen, is dit helaas een misvatting. Al die “expertise” geeft eerder een vals gevoel van zelfvertrouwen en versterkt de illusie van controle bij weddenschappen. Zelfs voetbalexperts zijn hier niet beter in dan non-experts. En inderdaad, reclame geeft je ooit het gevoel dat het perfect normaal, veilig is en dat iedereen het doet. Toch gokte het afgelopen jaar 2 op de 3 Belgen niet

Wil jij toch een gokje wagen tijdens het EK? Probeer dan zeker rekening te houden met onderstaande tips:

 • Bepaal op voorhand hoeveel geld je wil spenderen, gok geen geld dat je eigenlijk niet kan missen.

 • Besteed niet meer dan 5% van je netto maandinkomen aan gokken. Op die manier beperk je gokgerelateerde problemen. 

 • Hou je uitgaven bij. Een handige tool hiervoor is een dagboekje. Je kan op een handige manier je winsten én verliezen in kaart brengen. 

 • Stel limieten in om je verlies te beperken. Op de meeste legale websites kan je je limiet op voorhand instellen. Maak hier gebruik van en blijf bij je eerste rationele beslissing, ook bij verlies. 

 • Probeer je verlies niet terug te winnen maar accepteer je verlies.

Laat het spel vooral een spel blijven. Sport krijgt best die plaats in je leven maar laat sportweddenschappen jouw leven niet bepalen! 

Wil je graag meer weten over gokken? Zit je met vragen of twijfel je? Neem dan zeker een kijkje op www.gokhulp.be

27 MEI 2021

Slotweek van de campagne Roes(t)

Slotweek van de campagne Roes(t)

Op 1 oktober 2020 lanceerden Te Gek en VAD de Te Gek?!-campagne Roes(t). Er was een mooi aanbod gepland van activiteiten, die de bespreekbaarheid van 'verslaving' zouden vergroten en inzicht bijbrengen over de complexiteit van het onderwerp. Door corona is het campagnejaar anders verlopen dan verwacht, en werden een aantal activiteiten geannuleerd. In 2022 zullen de Dag van de zorg en theatervoorstelling de Reuzendoder alsnog plaatsvinden, maar dan buiten de scope van de Roes(t)-campagne. Ook in de slotweek staan nog een aantal interessante activiteiten op het programma!

 

Zondag 30 mei wordt de slotdag

Wandeldag in Gent (8u-16u)

Samen met onder andere Wandelsport Vlaanderen roepen we een laatste keer op op samen de Te Gekke Roes(t)-wandeling vanuit het Museum Dr.Guislain te ontdekken. De reeds bestaande wandeling wordt gepimpt tot een interactieve wandeling; Wie deelneemt krijgt meteen ook de laatste kans om voor een bezoek aan de expo’s ‘Tussen ons. Over leven met een verslaving’ en Joachim Koester: Altered States.

Meer info en inschrijven

Gratis Webinar (Z)onder invloed? (10u)

Een panelgesprek voor en met (groot-)ouders, partners, broers, zussen, kinderen van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen. Bij alcohol- of andere drugproblemen is er steevast veel aandacht voor diegene die gokt, drinkt, pillen slikt of drugs gebruikt. Toch mag nooit vergeten worden dat er een veelvoud aan geliefden mee onder kunnen lijden. Welke impact heeft dat op jou als ouder, partner, broer of zus, kind van, grootouder of ander familielid? Hoe kijkt de buitenwereld tegen jou aan en hoe hou je je staande? Journaliste Annemie Nijs gaat in gesprek met een aantal hen die de moed vinden om hun eigen ervaringen te delen. Als deelnemer blijf je anoniem.

Iedereen potentieel verslaafd. Videopodcast (11u)

Met de podcastreeks ‘Iedereen potentieel verslaafd?’ willen we het taboe rond verslavingen doorbreken, want het kan ieder van ons overkomen. De laatste in de reeks vindt plaats op de slotdag. Tussen 11u en 12u wordt de videopodcast door Els Dottermans over alcoholgebruik gestreamd. 

meer info en inschrijven voor webinars en podcast

‘Tussen ons‘ op Canvas (21u)

Rond om 21u zal Canvas deze documentaire uitzenden die naadloos aansluit bij de gelijknamige fototentoonstelling ‘Tussen ons’. Kijk zeker naar dit indrukwekkende portret over ouders en kinderen, en hoe een verslaving tussen hen in staat. Aansluitend zal De Druglijn tussen 22u en 24u uitzonderlijk een telefoon- en chatpermanentie voorzien.

 

Na 30 mei: (Z)onder Invloed

Vier gratis webinars voor familieleden van mensen met drank-, drug-, medicatie- of gokproblemen

In de maand juni volgt nog een reeks gratis webinars speciaal voor alle gezins- en familieleden: ouders, grootouders (en iedereen die een opvoedende rol in het gezin opneemt), partners en ex-partners, broers en zussen, jongvolwassen en volwassen kinderen. Ook begeleiders en hulpverleners die hen ondersteunen zijn welkom.

Meer info en inschrijven via de website van de VAD.