Nieuws

01 MAA 2022

Knaldrang

De uitgaanssector opent stilaan zijn deuren en zal snel weer op volle capaciteit kunnen draaien. Eindelijk kan iedereen weer genieten van een avondje uit in het jeugdhuis, de nachtclub, een concert of hangen op een meerdaags festival!

Uitgaan is plezant, tegelijkertijd kan het ook risico’s inhouden als het gelinkt wordt aan het gebruik van legale en/of illegale roesmiddelen. De meest gekende uitgaansrisico’s zijn verkeersongevallen, gehoorschade, soa's, agressie, vandalisme en daarnaast kunnen lichamelijk klachten zoals misselijkheid, oververhitting, uitdroging, ... ervoor zorgen dat een avondje uit minder plezant verloopt.

Er zijn door het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs (VAD) voor elke setting gepaste methodieken ontwikkeld om preventief te werken rond de risico’s in het uitgaansleven. Onze regionale preventiewerkers ondersteunen organisaties en gemeenten bij de implementatie van deze methodieken.

Quality Nights voor Clubs en Events

De methodiek waar het 10 jaar geleden mee begon; 9 Antwerpse clubs engageerden zich om een aantal omgevingsinterventies in te voeren (services) zoals gratis drinkwater, gratis oordoppen, opleiding voor medewerkers, acties rond veilig vervoer, aanbieden van een gevarieerd assortiment aan alcoholvrije dranken, enz. Deze 14 services vormen de basis voor het succesvolle Quality Nights verhaal dat ondertussen door heel wat nachtclubs en events zoals Pukkelpop en Extrema Outdoor wordt geïmplementeerd.

Quality Bars

Recentelijk ontstond ook bij danscafés de behoefte om gericht preventief te werken rond de uitgaansrisico’s en zo een veilige uitgaansomgeving te creëren voor hun doelpubliek. Quality bars bieden 5 basisservices aan, waaronder een online training voor hun medewerkers, het verstrekken van gezondheidsinformatie, het informeren van het cliënteel rond de mogelijkheden van alternatief vervoer, het verstrekken van oordoppen en aandacht voor EHBO.

Feestwijzer en Attent

Voor organisatoren van kleinschaligere evenementen zoals bijvoorbeeld (studenten)fuiven en jeugdhuizen zijn er de laagdrempelig en haalbare Quality Nights-instrument ATTENT en feestwijzer.

In overleg met en op vraag van de jeugdhuissector werd op hun maat de methodiek ATTENT ontwikkeld dat eveneens de sterke principes van de Quality Nights methodiek vertaalt naar het jeugdhuisgebeuren. Voor de lokale fuiven en evenementen is er Feestwijzer. Beide zetten onder andere in op  informatieverstrekking, regelgeving, voorlichting personeel, structurele maatregelen.

Safe ’n Sound

Voor events in de elektronische muziekscene is er de mobiele stand Safe ’n Sound. Safe 'n Sound doet aan ‘harm reduction’, letterlijk vertaald ‘schadebeperking’. Het wil gezondheidsproblemen voorkomen, ook wanneer het middelengebruik niet vermeden kan worden. Daarom wisselt Safe 'n Sound info en advies uit met feestvierders over partydrugs.

Dit gebeurt met de hulp van ‘peers’: vrijwilligers met dezelfde interesses, levensstijl en ervaringen als andere feestvierders. Ze hebben een open houding en benaderen mensen die drugs gebruiken met respect. Deze getrainde peers bemannen niet alleen de infostand, maar worden ook betrokken bij andere aspecten van het project. meer over Safe ’n Sound

 

Wil je aan de slag gaan met één van deze methodieken, neem dan contact op met de preventiewerker van jouw regio.

Meer lezen over de VAD-methodieken naar de uitgaanssector

28 FEB 2022

Ouder worden en alcohol

Februari was de maand van Tournée Minérale. Het lokaal dienstencentrum van Bilzen zette hierop in en motiveerde de senioren om een maand lang geen alcohol te drinken.

Tijdens een infomiddag in de verschillende dorpsrestaurants kregen de senioren aan de hand van een quiz en stellingen uitleg over de invloed van alcohol op hun lichaam. Er werd stilgestaan bij het eigen alcoholgebruik en nagedacht over de voordelen van een glaasje minder te drinken.

Als afsluiter konden de deelnemers proeven van een mocktail en kregen ze inspiratie en tips mee om zelf lekkere alcoholvrije drankjes te maken.

Wil jij in jouw gemeente of organisatie ook iets organiseren rond de thema’s alcohol, drugs, medicatie, gamen of gokken? Neem dan contact op met onze preventiedienst.

28 FEB 2022

Social norms approach

Mensen zijn sociale wezens. We kijken naar wat anderen doen om voor onszelf te bepalen wat ‘normaal’ is. Maar het beeld dat we van de leefstijl van anderen hebben klopt vaak niet. Voorlichting over het werkelijke gedrag van mensen in onze omgeving kan zorgen dat we ons eigen gedrag veranderen. Dit wordt de Social Norms Approach (SNA) genoemd.

Wil je aan de slag met de methodiek ‘de social norms approach’?  Wil je samen met je groep nagaan of echt iedereen drinkt en blowt zoals iedereen denkt?  Wil je weten hoe het zit met de sociale norm in mijn groep en ermee aan de slag gaan?

Met deze SNA-quiz kan je samen met je groep nagaan hoe de sociale norm werkt.

 

Wil je nog een stapje verder, dan kan je gebruik maken van de SNA-bag.  Aan de hand van enkele vragen ga je aan de slag met de sociale norm binnen je groep.  Je kan de SNA-bag uitlenen bij onze preventiedienst op het nummer: 011/71 60 01

21 FEB 2022

Afscheid van Rita

Vorige week donderdag bereikte ons zeer droevig nieuws. We vernamen het overlijden van onze voormalig Medisch Directeur Dr Rita Verrando. Dit nieuws kwam niet volledig onverwacht maar maakt ons triest.  

Rita was een straffe madam die ons vanuit deskundigheid maar vooral vanuit een zeer groot rechtvaardigheidsgevoel en een enorm maatschappelijk engagement geleerd heeft goed te zorgen voor mensen die kwetsbaar zijn. Zij is voor ons een  blijvende inspirerende kracht. Het moeten missen van haar authentieke en warme betrokkenheid maakt ons triest maar tegelijk ook enorm dankbaar!

Wij willen deze dankbaarheid ook graag gepast de nodige aandacht geven. Binnen onze organisatie voorzien we binnen enkele weken een herdenkingsmoment samen met onze collega’s, onze cliënten en de familie van Rita. De afscheidsplechtigheid van volgende vrijdag zal in beperkte kring plaatsvinden.

Een laatste groet brengen, kan op donderdag 24 februari van 18u30-19u30 bij Uitvaartzorg Remans, Hoogstraat 83 te Genk.

Onze gedachten gaan uit naar Leo, haar echtgenoot en de familie van Rita.

Je kan een bericht voor Rita en haar familie achterlaten in dit rouwregister

Overlijdensbericht

 

11 FEB 2022

Rebootkamp voor risicovolle gamers in de paasvakantie

Het Limburgs Rebootkamp voor risicovolle gamers vindt dit jaar plaats van 11 tot 15 april. 

Een Rebootkamp is een kamp voor 15 tot 18-jarige risicovolle gamers. Het opzet van het kamp is om op een actieve en creatieve manier op zoek te gaan naar een alternatieve vrijetijdsbesteding, naast het gamen.  De focus ligt dus voornamelijk op het ervaren van andere activiteiten, samen met leeftijdsgenoten.  Indien aangewezen kan er nadien voor de deelnemende jongere een verder begeleidingstraject opgezet worden.  

Naast de jongere zelf worden ook de ouders actief betrokken tijdens de intake, voor en na het kamp. Voor ouder is er de mogelijkheid tot verdere ondersteuning.  

Hoe inschrijven?

Je kan je enkel inschrijven op een kamp in de regio (=Limburg) waar je woont of naar school gaat. Indien niet alle plaatsen worden ingenomen, kunnen jongeren uit andere provincies aansluiten.

Meer informatie en inschrijvingen via s1300781405a110684081r1361126803a1026642518h1546272469.578265443p2048790013o1911397428l163705587d651578791e510514704r1415188169s487075544@1190948857z712935730o340031905r2013890103g492577180g853113459r2040956426o391079636e302798729p1148398282z1479208462i375349372n1949935347.183426093b1168725665e690963607

Op de reboot website kan je meer lezen over deze werkvorm. 

 

19 JAN 2022

Tournée Minérale 2022 gelanceerd

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol Tournée Minérale blaast in februari zes kaarsjes uit! De campagne van De Druglijn roept iedereen op om in februari 2022, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken.

De cijfers bewijzen het: Tournée Minérale werkt

95 procent van de Vlamingen kent Tournée Minérale. Daarmee is de campagne even bekend als de nationale feestdag. Het aantal mensen dat deelneemt aan de maand zonder alcohol, bewijst bovendien dat de interesse groot blijft: elk jaar opnieuw neemt een op de vijf volwassenen deel. Dat was ook in 2021, in volle coronacrisis, opnieuw het geval. Die groep bestaat uit een mix van terugkerende en nieuwe deelnemers. Vorig jaar deed 22% voor de eerste keer mee. En gelijk hebben ze, want onderzoek van de UGent wees uit dat wie mee doet aan Tournée Minérale een half jaar na de campagne nog steeds gemiddeld twee glazen minder drinkt per week dan voordien.

Editie 2022 – voel-je-vrij met Tournée Minérale

De focus van de campagne ligt dit jaar op je vrij voelen met Tournée Minérale: vrij van een kater en de daarbij horende verloren dag, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.

Wie al eerder deelnam heeft het waarschijnlijk wel ervaren: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren! Doe dus mee en ontdek de voordelen van een maand zonder.

Ook de keuzevrijheid tijdens de maand zonder alcohol is verzekerd, dankzij het grote aanbod aan alcoholvrije dranken in de supermarkten én in de horeca. Zo zijn er opnieuw heel wat Minérale bars en resto’s die inzetten op een goed alcoholvrij aanbod. Je ontdekt ze allemaal op de website.

Alles wat je altijd al wilde weten over alcohol

In februari zal je ook antwoord krijgen op een heleboel vragen over alcohol. We weten dat alcohol een impact heeft op ons welzijn en op onze fysieke en mentale gezondheid. Maar hoe zit het nu juist? Slaap je beter met een slaapmutsje? Is het ontremmende effect van alcohol goed nieuws voor je seksleven? Wat doet alcohol met je gezondheid? Verschillende experten zullen je allerlei interessante weetjes over alcohol vertellen. Wie benieuwd is, kan op de hoogte blijven via de nieuwsbrief en via de sociale media en de website van Tournée Minérale. Je zal daar ook een hoop recepten en tips vinden. Zo kan je maand zonder alcohol niet meer stuk.

Op je gezondheid

Tournée Minérale helpt om bewuster stil te staan bij onze alcoholgewoonten. Een februari zonder alcohol is even warm en gezellig en uiteindelijk voel je je er beter bij. Heel wat Tournée Minérale-deelnemers ervaarden de afgelopen jaren meer energie, betere slaap en een algemeen frisser gevoel. Altijd welkom. En je werkt er nog mee aan je gezondheid ook! Ga dus de uitdaging aan en drink in februari 2022 geen alcohol. Want ook zonder kan je je perfect amuseren. Meer info vind je op www.tourneeminerale.be .