Nieuws

16 MAA 2023

Save the date: Netwerkevent integra

Sinds januari zijn zorGGroep Zin, DAGG en Validag gefusioneerd tot integra. We streven naar de realisatie van een ruim, toegankelijk en gedifferentieerd preventie- en zorgaanbod in Limburg. 

Op 15 juni organiseren we een integra netwerkevent in C-mine te Genk waarop we onze organisatie zullen lanceren. We willen op dit evenement ons preventie- en zorgaanbod in de kijker zetten. 

Dit event zal plaatsvinden in de grote zaal van C-mine en dit van 14u tot 17u. 

Externe partnerorganisaties worden samen met alle medewerkers uitgenodigd hiervoor, inschrijven kan via deze link.

08 MAA 2023

De alcoholbarometer

Ondanks dat 12,7% van de volwassen bevolking nog nooit alcohol heeft geconsumeerd, blijft alcohol de meest gebruikte legale drug in Vlaanderen. Maar wat weten we nu eigenlijk over het alcoholgebruik en de effecten van alcohol?

Sciensano, het Belgische wetenschappelijke instituut voor volksgezondheid, heeft onlangs een rapport uitgebracht over alcoholgebruik in Vlaanderen. Uit de resultaten blijkt dat over het algemeen de negatieve effecten van alcohol op medicijnen en psychische klachten goed bekend zijn bij mensen die alcohol drinken. Ook de Vlaamse richtlijn om niet meer dan 10 glazen alcohol per week te drinken is redelijk bekend. Echter, weet de meerderheid van de bevolking niet dat de gezondheidsclaim van één glas rode wijn per dag niet waar is en ook de link tussen alcoholgebruik en kanker is minder bekend.

Alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor verschillende soorten kanker, waaronder borst-, darm- en leverkanker. Bovendien verhoogt alcoholgebruik het risico op andere gezondheidsaandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, leverziekten, neurologische aandoeningen en mentale gezondheidsproblemen.

Het percentage personen dat riskant alcohol gebruikt piekt in de leeftijd tussen 55 en 74 jaar. Uit het rapport blijkt ook dat personen die riskant alcohol gebruiken vaak intenties hebben om hun alcoholgebruik te minderen: 43,8% heeft in de afgelopen 12 maanden geprobeerd om minder alcohol te drinken en 49,1% wil in de volgende 12 maanden minder alcohol drinken.

Als je met vragen zit rond alcoholgebruik kan je altijd terecht bij Integra (zorggroep zin).

We bieden ambulante hulpverlening aan rond alcoholproblemen. Dit kan via een individueel of groepstraject verlopen.

U kan ook terecht op de website www.alcoholhulp.be waar u informatie vind, aan de slag kan met een zelfhulpprogramma of beroep kan doen op online begeleiding. Dit kan kosteloos en anoniem.

Alcoholgebruik blijft een belangrijk gezondheidsprobleem in Vlaanderen, met schadelijke effecten op de gezondheid en de maatschappij als geheel. Daarom blijft het van belang om de bewustwording te vergroten en preventieve maatregelen te implementeren.

Wil je in jouw organisatie inzetten op preventief werken? Dan kan je steeds ondersteuning vragen van een preventiewerker

 
19 DEC 2022

Fusie DAGG, Validag en zorGGroep Zin

ZorGGroep Zin zal vanaf 1 januari 2023 samen met het centrum voor geestelijke gezondheidszorg DAGG en het centrum voor psychosociale revalidatie Validag fusioneren naar Integra.

De afgelopen jaren werd binnen onze organisatie hard gewerkt om onze zorg en preventieaanbod naar de toekomst verder uit te bouwen en te versterken. Daarbij willen we onze medewerkers zo goed mogelijk ondersteunen en kansen bieden om hun kennis en kunde verder te blijven ontwikkelen. Om dit te realiseren hebben we besloten om de krachten tussen DAGG VZW, VALIDAG VZW en Zorggroep Zin VZW te bundelen. Met deze fusie zetten we verder in op een nog meer toegankelijk zorgaanbod voor onze cliënten, met in het bijzonder de meest kwetsbaren! Vanaf 1 januari 2023 zullen we dan ook als één organisatie naar buiten treden: Integra.

Onze dienstverlening zal verder gezet worden en cliënten zullen op dezelfde kwaliteitsvolle en gemotiveerde manier ondersteund worden zoals momenteel het geval is. Onze preventiewerkers en hulpverleners blijven ook werken op de huidige locaties en zullen eveneens bereikbaar blijven via de gekende kanalen.

Vanuit eenzelfde missie en visie wordt er hard gewerkt aan een nieuw gemeenschappelijk verhaal. In de loop van 2023 zullen we onze nieuwe naam ook duidelijker in de verf zetten met een nieuwe website en logo, momenteel kan je ons aanbod nog vinden via de bestaande websites.

15 DEC 2022

Tournée Minérale 2023 - Doe mee en voel je (alcohol) vrij!

De Druglijn roept iedereen op om in februari 2023, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken.

De focus van de campagne ligt dit jaar op je vrij voelen met Tournée Minérale: vrij van een kater met een verloren dag tot gevolg, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.

Ook de keuzevrijheid tijdens de maand zonder alcohol is verzekerd, dankzij het grote aanbod aan alcoholvrije dranken in de supermarkten én in de horeca. Zo zijn er opnieuw heel wat Minérale bars die inzetten op een goed alcoholvrij aanbod.

Ga dus de uitdaging aan en drink in februari 2023 geen alcohol. Want ook zonder kan je je perfect amuseren.

Wil je zelf een initiatief organiseren of wil je de campagne extra promoten in je organisatie? Neem dan zeker eens een kijkje op de website en bestel de gratis materialen of neem contact op met je lokale preventiewerker.

Mocktails voor een alcoholvrij eindejaar 

Wie alcholvrij het eindejaar wil inzetten kan deze mockails uitproberen. Aanrader!

28 SEP 2022

Jaarverslag 2021

Het jaarverslag van 2021 biedt een overzicht van de zorg en preventieactiviteiten van onze verschillende deelwerkingen. In 2021 hebben onze medewerkers hun uiterste best gedaan om kwaliteitsvolle zorg en preventie te bieden, ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebracht. Gelukkig konden we hiervoor rekenen op flexibele, energieke en creatieve teams. Langzaam stabiliseerde de situatie en konden we cliënten en collega-zorgverleners terug ontvangen op onze verschillende locaties. In totaal realiseerden ze  5169 zorgperiodes en 845 preventieactiviteiten. Op die manier werd kwalitatieve zorg en preventie geboden aan onze verschillende doelgroepen.

Je kan hier het jaarverslag 2021 doornemen.  

28 SEP 2022

Nieuwe campagne ‘Vergok je sportplezier niet’

Op 26 september 2022 ging ‘Vergok je sportplezier niet’ van start, een campagne over sportweddenschappen voor sporters en sportclubs. Sportweddenschappen zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen. Het kan leuk en spannend zijn, maar deelnemen aan sportweddenschappen is niet onschuldig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen verbonden aan sportclubs meer risico lopen om in de problemen te geraken met gokken. Daar willen we met deze campagne iets aan doen. 

De campagne is een samenwerking van De Druglijn met verschillende organisaties uit de sportsector: Sport Vlaanderen, Gezond Sporten, de Vlaamse Sportfederatie, het Centrum Ethiek in de Sport en verschillende sportfederaties. Deze sensibiliseringscampagne heeft een dubbele doelstelling: enerzijds sporters bewust maken dat sportweddenschappen niet zo onschuldig zijn als ze lijken, anderzijds sportclubs motiveren om een charter te ondertekenen en na te denken over preventieve maatregelen. 

Meer informatie over de campagne vind je terug op vergokjesportplezierniet. Je vindt daar ook het Charter Sportweddenschappen, waarmee sportclubs, sportfederaties, sportkoepels… te kennen geven dat ze hun leden willen beschermen tegen de risico’s van het gokken. Elke club die het charter ondertekent, ontvangt gratis preventietips en campagnemateriaal. 

Bekijk de campagnematerialen: video's, banners, affiches,... . 

Vragen over hoe jij als sportclub of lokaal bestuur aan de slag kan met deze materialen?

Neem gerust contact op met het preventieteam op het nummer 011 71 60 01. 

Benieuwd naar de mechanismen achter een gokverslaving?

Onze collega Ronny Willemen, gespecialiseerd in gokverslavingen, ging in gesprek met De Munt over de drijfveren van mensen die niet kunnen weerstaan aan de aantrekking van het spel. Over hoe klein het vaak begint en hoe wijdverspreid het probleem is. Hij ontleedt de verslavende aspecten van kansspelen en hoe we vanuit hulpverlening en preventie aan de slag kunnen. Beluister de podcast.

Ook de Kansspelcommissie lanceerde en nieuwe video om te sensibiliseren over de illusie van controle: