Verslavingszorg

Verslavingszorg

 

zorGGroep Zin doet aan multidisciplinaire dienstverlening binnen de provincie Limburg. Multidisciplinair houdt in dat we zowel psychiatrische, psychologische als maatschappelijke zorg verlenen aan jongeren, adolescenten, volwassenen en bejaarden. We organiseren een ambulant zorgaanbod, wat betekent dat je bij ons op consultatie kan komen en daarna terug naar huis gaat. Op onze dienst kan je niet opgenomen worden. In uitzonderlijke omstandigheden komt een hulpverlener op huisbezoek.

Voor welke problemen kan je bij ons terecht?

Problemen met:

  • alcohol
  • medicatie (kalmeermiddelen, pijnstillers, slaapmedicatie)
  • illegale drugs (cannabis, speed, cocaïne, heroïne, ...)
  • gokken en kansspelen
  • overmatig internetgebruik en gamen

 

Wanneer je problemen hebt met heroïne, morfine en soortgelijke producten kan je in aanmerking komen voor een substitutieprogramma. Dit betekent geleidelijke afbouw van je gebruik via vervangmiddelen. Het MSOC organiseert de subsitiprogramma's in Limburg. In verschillende Limburgse regio's vind je een MSOC-antenne. 

Een Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC) is een ambulante werking die  laagdrempelige multidisciplinaire hulpverlening biedt voor gebruikers van illegale drugs. Een MSOC begeleidt cliënten op medisch, psychisch en sociaal vlak met als doel de schadelijke gevolgen van druggebruik te beperken en de algemene levenskwaliteit van zowel de gebruiker als zijn omgeving te verhogen.

We organiseren eveneens ambulante verslavingszorg in de Kempen onder de naam MSOC-Kempen (ELZ Kempenland, Middenkempen, Baldemore en Zuiderkempen). Daarnaast zetten we in op harmreduction onder andere door ons spuitenruilprogramma