Nieuws

04 DEC 2013

Sfeerverslag preventieproject Schakel

Op 23 en 24 november vond het schakelweekend   in Beringen plaats. Dit weekend kadert in het preventieproject ‘schakel’, dat over een heel schooljaar loopt en bestaat uit een weekend, een schakeldag en een terugkomdag.

Met 12 jongeren uit alle secundaire scholen van Beringen trokken we naar het Bautershof in Sint Truiden voor een intensieve vorming van twee dagen.

Op het programma stonden thema’s zoals verslaving en gebruik, groepsdruk en risico’s, groepsrollen, samenwerken en communicatie en conflicthantering.

De bedoeling van het project is dat deze 12 jongeren vaardigheden leren die ze later in hun klas en vriendengroep kunnen toepassen.

Die ochtend…

Zaterdagochtend begon met een kennismaking, iedereen was nog wat stil, want ze kenden elkaar (nog) niet. In de voormiddag werd er gesproken over verslaving, gebruik en de producten. In de namiddag mochten de jongeren dan letterlijk de aap uithangen tijdens de samenwerkingsopdracht (het apenspel). Langzaamaan zagen we dat er contacten werden gelegd en nieuwe vriendschappen werden gemaakt. Om de groepsgeest te bevorderen werd er dan ook samen gekookt (spaghetti) met als aperitief een heerlijke, alcoholvrije cocktail...

De dag werd afgesloten met het indianenritueel (een roes beleven zonder drugs of alcohol) en een film over drugs met nabespreking.

Na een rustige nacht werd de tweede dag vooral gewerkt rond risico’s nemen (welke risico’s neem je in het leven, hoe kan je deze beperken, welke risico’s zijn verbonden aan alchol/drugs,…) en welke rol je neemt in een groep (helper, leider, lolbroek,…).

De sfeer zat er ondertussen al goed in en de oefeningen en nabesprekingen waren erg leuk en interessant.

Na het weerwolvenspel (een spel rond communicatie en conflicthantering) was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Volgende afspraak: De schakeldag in Beringen. Ik kijk er al naar uit!

JAE

02 DEC 2013

Feiten over de Shisha-pen

shisha-pen

Een shisha-pen ziet eruit als een kruising tussen een sigaret en een pen en bestaat in allerlei kleurtjes en smaakjes. ‘Shisha’ verwijst naar de waterpijp, en ‘pen’ naar de vorm van een sigaret. Het is dus eigenlijk waterpijp roken in sigarettenvorm maar dan elektronisch. Het is een verdamper: bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij.

Er bestaan twee soorten shisha-pennen: met nicotine of zonder. Deze met nicotine is vanzelfsprekend schadelijk en verslavend. De discussie over of het wel gezondheidsrisico’s inhoudt of niet gaat dus ook vooral over de shisha-pen zonder nicotine. De pen bevat bestanddelen die ook in gewone sigaretten gebruikt worden. Bij opwarming hiervan kunnen mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Ook is het onbekend welke effecten deze stoffen kunnen hebben op de longen van kinderen. Totdat dit alles onderzocht is, raadt het VIGeZ het roken van deze elektronische sigaret af.

Deze shisha-pen staat ook ter discussie omdat het een zogenaamde “gateway drug” kan zijn: een opstapje naar het echt roken. De handeling bootst het echte roken en het ritueel van het roken na. Ook het feit dat deze elektronische sigaretten in verschillende smaken (ook fruitsmaken) te verkrijgen zijn, verlaagt de drempel. Ze zal immers vele kinderen en jongeren aanspreken.

De shisha-pennen zijn vrij verkrijgbaar via het internet, en in Nederland ook in tabaksspeciaalzaken en andere winkels. De leeftijd van de kopers valt via het internet moeilijk te controleren en is ook niet wettelijk verplicht aan de verkoper. De pen die geen nicotine bevat, valt immers niet onder de Tabakswet. Ook moeten er geen gezondheidswaarschuwingen op staan. In ons land blijkt de shisha-pen ook buiten de tabakswetgeving te vallen.

Op dit moment is er in ons land nog geen discussie over de shisha-pen. Na jarenlange gezondheidsbevordering, het realiseren van rookvrije scholen en een strenge wetgeving kan het niet de bedoeling zijn dat door de shisha-pen het roken weer zal ingeleid worden op speelplaatsen en cafés.

Een belangrijk deel van tabakspreventie is gericht op het voorkomen dat -18-jarigen beginnen roken, want als ze die leeftijd voorbij zijn wordt de kans op starten met roken relatief klein. Door de shisha-pen te introduceren, zullen jonge kinderen vertrouwd kunnen raken met het ritueel en de handelingen van het roken. En dan is de stap naar een echte sigaret bijzonder klein …

FRO

18 NOV 2013

Winteropvang in Hasselt en Genk

winteropvang

De buitentemperaturen flirtten de afgelopen dagen met het vriespunt. In Hasselt en Genk start men daarom ook dit jaar met de winteropvang voor daklozen en thuislozen. Op die manier wil men iedere dakloze een warm bed aanbieden tijdens de koude vriesnachten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in te stappen in een hulpverleningstraject.

De winteropvang wordt vanuit een ruim samenwerkingsverband georganiseerd in een regie van de twee OCMW’s en gemeentebesturen. Concreet zijn er een aantal locaties waar onderdak zal aangeboden worden voor daklozen.

Via de OCMW’s van Hasselt en Genk kunnen daklozen zich aanmelden bij het CAW voor de nachtopvang. In het onthaalcentrum van het CAW worden een aantal bedden voorzien voor de nachtopvang.

Voor wie niet onder dak wil of kan, is er de mogelijkheid om extra dekens op te halen van maandag tot vrijdag in de Lombaardstraat 20 te Hasselt.

Overdag kan men in Hasselt terecht in Café Anoniem voor wat warmte, ontmoeting, een douche en eventueel een wasbeurt voor de kleren.

In Genk is de dagopvang in de Grote straat 83 elke weekdag open van 11u tot 18u. Ook hier kan men terecht voor wat warmte, een douche, kan men gebruik maken van de wasserij en kan soep en koffie krijgen.

Meer info:

  • CAW sonar thuislozencentrum: Salvatorstraat 12, 3500 Hasselt 011/ 21 28 65
  • OCMW Hasselt: Albrecht Rodenbachstraat 20, 3500 Hasselt 011/ 30 80 50 OCMW
  • GENK: Veiligheidshuis Genk (winterdagopvang): Vennestraat 91, 3600 Genk tel. 089/ 65 32 36

DFR

13 NOV 2013

Halverwege 'Uitgerookt'

Begin september startte CAD Limburg met het project  ‘uitgerookt’.   De mensen uit de rookstopcursus hebben net hun zesde sessie achter de rug. Tijd om een korte peiling te doen. We hadden meteen een leuke dame op het oog, namelijk Terry. Zij is de aangewezen persoon om het interview af te nemen, want zij rookte 40 jaar lang en is met behulp van de rookstopcursus nu precies een maand gestopt met roken. Zowel de begeleiders als zijzelf zijn heel trots op deze prestatie.

Terry overweegt om een bypass-operatie te laten doen. Haar dokter had haar aangeraden om te stoppen met roken, want als je rookt zijn de kansen op complicaties groter. Mede hierdoor is ze begonnen met de rookstopcursus. Ze geeft vooral redenen aan die met haar gezondheid te maken hebben.

De sessies zijn volgens haar heel fijn. Ze vindt het vooral leuk dat je, door de bijeenkomsten, de verschillende verhalen van de deelnemers te horen krijgt. Ook de steun die de deelnemers aan elkaar geven is bijzonder groot. Dit alles werkt heel motiverend. Als je het even moeilijk hebt, is het goed dat je erover kan praten met iemand. De sessies betekenen een grote houvast voor haar. Het is makkelijker om te stoppen in groep, dan als je het op je eentje moet doen. Ook de activiteiten en sessies met de tabakoloog vindt ze heel interessant.

De gezamenlijke stopdag was afgesproken op 10 oktober, maar Terry is gestopt op 9 oktober. Ze had geen tabak meer in huis en besloot dan maar om meteen te stoppen. Ze had die dag veel afspraken, dus eigenlijk had ze het er niet zo moeilijk mee. Ook het feit dat er op vrijdag weer een sessie volgde, maakte het draaglijker. Ze geeft aan dat ze het vooral moeilijk heeft op dagen dat ze alleen thuis zit. De sessies zijn dus echt een meerwaarde.

Van de volgende sessies verwacht ze vooral nog dat het er even gemoedelijk aan toe gaat als de afgelopen sessies. Ze vindt het heel positief om te weten dat de groep haar steunt, dat ze steeds op deze mensen kan terugvallen als er iets is. Het samenzijn met deze mensen stimuleert en geeft haar een boost. Dit maakt het stoppen met roken en het volhouden gemakkelijker.

Als ik vraag of ze de sessies zou aanraden aan anderen reageert ze meteen positief: “Absoluut!”. Ze vindt het jammer dat er niet meer organisaties zo’n sessies aanbieden. Roken is een verslaving die vaak vergeten wordt en als minderwaardig gezien wordt tegenover illegale drugs. Aan de ene kant zeggen ze wel dat je nergens meer mag roken, maar aan de andere kant zijn er ook niet veel organisaties die je hiermee willen helpen. Ook het kostenplaatje is heel interessant: de rookstopcursus is immers gratis.

IBI

08 NOV 2013

De omzet en het aantal online gokkers neemt toe, beschermende maatregelen blijven achter

Op woensdag 30 en donderdag 31 oktober vond in het Egmondpaleis te Brussel een studie tweedaagse plaats met als thema: “Evaluatie van de nieuwe wet op online kansspelen.” Tijdens deze tweedaagse kwamen de verschillende aspecten van kansspelen via het internet en hoe dit fenomeen te kanaliseren en te controleren aan bod.

Sinds begin februari 2012 hoef je je zetel niet meer uit te komen om een simpel gokje te wagen. De Kansspelcommissie begon met de invoering van de nieuwe wet rond online kansspelen de eerste vergunningen voor online gokwebsites goed te keuren. Dit resulteert de dag van vandaag in maar liefst meer dan 400.000 spelers op de 41 legale gokwebsites. 2 op 3 spelers zijn tussen de 22 en 40 jaar, maar 6.4% is boven de 60 jaar. 72 % is man. De gemiddelde inzet op het internet bedraagt 10,32 euro per spel. Men speelt de hele week op ieder uur van de dag. Vanaf 10 uur ’s morgens stijgt het aantal gokkers tot 20 uur. Na 23 uur zitten nog altijd 50.000 mensen te gokken op legale gokwebsites. De Nationale Loterij niet meegeteld, vertegenwoordigt het online gokken bij ons 25 % van de kansspelmarkt. In vergelijking met 2012 gaan we in 2013 naar een verdubbeling.

Men toont aan dat de evolutie van de toegenomen cijfers deels te verklaren zijn door de nieuwe markt van de F+ vergunningen (online spelen). Op een jaar tijd is het aantal spelers en de inzet daarbij maar liefst verzesvoudigd. Daar waar het in 2012 nog om 20.000 spelers ging of een inzet van 20.000.000 euro, gaat het in 2013 al om 120.000 spelers of een inzet van 120.000.000 euro. Daarbij wordt het fenomeen ‘Live betting’ (weddenschappen tijdens de duur van de sport) steeds belangrijker. Operatoren leggen er de nadruk op om een extra dimensie toe te kennen aan de voetbalwedstrijden onder het motto dat mensen op zoek zijn naar een extra vorm van entertainment naast het voetbal kijken. Dit resulteert in het continue verschijnen van allerhande quoteringen op het beeldscherm. De kijker wordt op die manier geprikkeld om toch maar eens een gokje te wagen.

Er bestaan reeds enkele maatregelen ter bescherming van de speler maar om van deze maatregelen te kunnen ‘genieten’ moet je echter al verslaafd zijn of onbekwaam geacht worden. Dit terwijl het inschatten van kansen door burgers, tenzij wiskundigen of logici, bijzonder slecht is. Speloperatoren spelen hier lustig op in door vooral te adverteren met winsten, eerder dan met realistische winstkansen. De overheid moet meer rekening houden met het feit dat mensen slecht omgaan met cijfers en zich gemakkelijk om de tuin laten leiden door woordgebruik of mogelijk misleidende boodschappen rond winstverwachtingen. Iets waarmee men ook rekening zou moeten houden bij het bedenken en uitzenden van allerhande reclameboodschappen rond gokken. De dag van vandaag worden we immers overstelpt met reclameboodschappen met betrekking tot kansspelen.

Eén van de maatregelen ter bescherming van de speler is het EPIS-systeem (Excluded persons information system) . Dit is een lijst met mensen die zichzelf hebben uitgesloten van spelen, mensen die door belangrijke derden werden uitgesloten, mensen in collectieve schuldbemiddeling en mensen die omwille van hun beroep zijn uitgesloten. In de praktijk blijkt echter dat 2/3de van de mensen in collectieve schuldbemiddeling er nog steeds in slaagt om te spelen. Een koppeling met het nationaal rijksregister zou hier een belangrijke maatregel kunnen zijn.

De Kansspelcommissie haalt het belang van een nieuw Koninklijk Besluit aan. De KSC wordt verantwoordelijk geacht voor het voeren van controle maar op dit moment ontbreekt het hen aan voldoende middelen om deze controle te kunnen uitvoeren. Gevolg van dit uitblijven van KB's is tevens dat het maximum uurverlies op het internet niet meer gecontroleerd wordt en dat nog geen enkele server na zijn ingebruikname werd gecontroleerd. Er is ook nog geen enkele speler bestraft en geen enkel stuk (informatica)-materiaal in beslag genomen. “Er is dringend nood aan inperkende maatregelen, zodat de spelers beschermd worden tegen verslaving en de samenleving tegen criminaliteit en overdadig gokken."

Meer weten?

SJA

05 NOV 2013

Nieuwe cannabiscampagne wil fabeltjes doorprikken

cannabiscampagne 2013-2014

Vreemd gaan zit in de genen, en cannabis in 1 op 10 broekzakken. Met deze en andere slogans start de Vlaamse overheid met een nieuwe campagne om jongeren aan het denken te zetten over cannabisgebruik. Zijn de stellingen juist of fout? Denk na, en laat je vooral niet vangen. Want neen, cannabis gebruiken is niet normaal of wijdverspreid. En ja, het houdt wel degelijk gezondheidsrisico’s in. Misverstanden ontkrachten en correct informeren, zo wil de campagne jongeren overtuigen te doen zoals de meeste van hun leeftijdgenoten: cannabis links laten liggen.

Met affiches en een interactieve website met een quiz, mikt de campagne op jongeren van 14-17 jaar en op jongvolwassen van 18-25 jaar. Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen: “We nodigen jongeren en jongvolwassenen uit om zich bij het maken van hun gedragskeuzes niet te laten vangen door perceptie of foute informatie. Dat iedereen wel eens gebruikt bijvoorbeeld, of dat het een onschuldig tijdverdrijf is."

Recente cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) bevestigen opnieuw dat cannabis inderdaad slechts door een kleine minderheid jongeren gebruikt wordt: Nieuwe cijfers van de leerlingenbevraging in 2011-2012 wijzen uit dat slechts 17,3% van alle 12- tot 18-jarige ondervraagden ooit cannabis geprobeerd heeft. 7,8% gebruikt het af en toe, 2,6% regelmatig. Sinds 2005 blijven de cijfers over gebruik echter stabiel, enkele schommelingen daargelaten. Een extra impuls geven aan de preventie-inspanningen is daarom nodig. Dat is precies het doel van deze campagne volgens minister Jo Vandeurzen.

Om jongeren ervan bewust te maken dat cannabisgebruik noch banaal, noch dagelijkse kost is onder hun leeftijdsgenoten, confronteert de campagne hen met vaak gehoorde foute stellingen over het gebruik en de gezondheidsrisico’s van cannabis. Om de aandacht op een positieve manier te trekken, worden deze stellingen gekoppeld aan urban legends uit de leefwereld van jongeren en jongvolwassenen. De boodschap: laat je niet vangen! Vandaar de keuze voor de goudvis als visuele “catch”. Op de website helpt een quiz hen foute van juiste informatie te onderscheiden. De site is ook een doorverwijsplatform naar andere informatie- en hulpkanalen zoals onze website cannabishulp.be

Deze cannabiscampagne is eveneens het startsein van een unieke samenwerking in Limburg. Het lokaal gezondheidsoverleg Limburg (Logo Limburg) zal in samenwerking met de CAD Limburg parallel enkele initiatieven nemen om de Vlaamse campagne te ondersteunen. Het gaat dan om het vormingsaanbod “Als kleine kinderen groot worden”, promotie rond de website cannabishulp.be en de lancering van een website voor specifieke doelgroepen.

DFR