Nieuws

12 DEC 2013

Over gebruikersruimten en diacetulmorfine verstrekkingen

gebruikersruimte-diacetylmorfine

Afgelopen week verscheen in de pers een artikel over enerzijds gebruikersruimten en anderzijds de verstrekking van diacetylmorfine. Beide zijn twee aparte voorzieningen die soms door elkaar gehaald worden.

Graag geven we wat extra info met betrekking tot onze stelling over legale gebruikersruimten en onze stelling over de verstrekking van diacetulmorfine. 

Gebruikersruimten

We werden door de pers gecontacteerd omtrent de eerste voorziening: gebruikersruimten waar gebruikers op een veilige manier kunnen gebruiken. Dergelijke gebruikersruimten werden door onze dienst bezocht in Duitsland, Zwitserland en Nederland. Druggebruikers kunnen er vrij in en uitlopen en gebruiken er hun eigen materiaal, waarvoor ze wel, indien ze dit wensen gebruik kunnen maken van ter beschikking gestelde spuiten, swaps en dergelijke.
De omkadering bij een dergelijke voorziening is uiterst marginaal. Een gebruikersruimte heeft vooral en soms enkel de bedoeling dakloze druggebruikers van straat te houden en uit het zicht van de modale burger.

Verstrekking diacetylmorfine

Een totaal andere voorziening betreft de vrije verstrekking van diacetylmorfine. Op het Europese vasteland was het Zwitserland dat hiermee in de jaren 90 als eerste begon. Zelf hebben we een bezoek gebracht aan een dergelijk project in Bern. In tegenstelling tot een ‘gebruikersruimte’ gebeurt hier een uitgebreide screening van de mogelijke kandidaten en is dit bijzonder goed omkaderd met inzet van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, dokters … Dit onderzoeksproject (officieel gaat het nog steeds om studies) wordt wetenschappelijk omkaderd en (positief) geëvalueerd.

Nederland heeft later dit ‘Zwitsers onderzoeksproject’ overgenomen en ook in Luik werd een ‘dergelijke studie’ gedaan. Ondertussen is dit onder meer wegens de enorme kostprijs afgevoerd.
Een behandeling met diacetylmorfine heeft zeker zijn nut bewezen. Alleen de kostprijs van dergelijke projecten is buitensporig duur voor een zeer beperkte groep patiënten. Het gaat dus veeleer om pragmatisch bezwaren dan wel inhoudelijke.

Ons standpunt hierin is steeds geweest: laat ons eerst de basiszorg, onder meer de bestaande methadonprogramma’s goed omkaderen, hetgeen op dit moment absoluut niet het geval is. Dit moet onze eerste prioriteit zijn.

MVH

10 DEC 2013

Aanpassing van het intakesysteem

Het eerste gesprek dat iemand heeft met een hulpverlener van de CAD Limburg rond zijn of haar hulpvraag noemen we een intakegesprek. We werken met een centraal intakesysteem binnen onze provincie. Dit wil zeggen dat we wekelijks ongeveer een zestiental intakes voorzien in Hasselt, een tiental in Genk en een viertal in Neerpelt. De intakes voor justitiële verwijzingen en jongerenproblematieken (vroeginterventie en jongerenteam) stromen bijkomend nog apart in. Deze instroom zorg voor een hoge aanmeldingsdruk.

Via metingen stelden we vast dat ongeveer 30% van onze cliënten zonder te verwittigen afwezig waren op hun eerste intake-afspraak. Om deze tijd beter te kunnen benutten en te kunnen invullen met effectieve afspraken, hebben we sedert september een nieuw systeem uitgetest. Het systeem bestaat er uit dat onze cliënten 4 werkdagen voor hun effectieve afspraak gebeld worden en vriendelijk herinnerd worden aan hun afspraak. Tijdens dit telefonisch contact kunnen ze ook hun afspraak bevestigen. Niet bevestigde afspraken worden door het secretariaat geschrapt en vervangen door een andere afspraak. Uiteraard krijgen onze cliënten voldoende informatie over deze gang van zaken.

De resultaten zijn ontegensprekelijk positief. Tijdens de laatste meting kwamen slechts 6,5% van onze cliënten niet opdagen op de afspraak zonder te verwittigen. We zullen dus in de toekomst deze nieuwe werkwijze aanhouden en verder verfijnen!

NMA

04 DEC 2013

Sfeerverslag preventieproject Schakel

Op 23 en 24 november vond het schakelweekend   in Beringen plaats. Dit weekend kadert in het preventieproject ‘schakel’, dat over een heel schooljaar loopt en bestaat uit een weekend, een schakeldag en een terugkomdag.

Met 12 jongeren uit alle secundaire scholen van Beringen trokken we naar het Bautershof in Sint Truiden voor een intensieve vorming van twee dagen.

Op het programma stonden thema’s zoals verslaving en gebruik, groepsdruk en risico’s, groepsrollen, samenwerken en communicatie en conflicthantering.

De bedoeling van het project is dat deze 12 jongeren vaardigheden leren die ze later in hun klas en vriendengroep kunnen toepassen.

Die ochtend…

Zaterdagochtend begon met een kennismaking, iedereen was nog wat stil, want ze kenden elkaar (nog) niet. In de voormiddag werd er gesproken over verslaving, gebruik en de producten. In de namiddag mochten de jongeren dan letterlijk de aap uithangen tijdens de samenwerkingsopdracht (het apenspel). Langzaamaan zagen we dat er contacten werden gelegd en nieuwe vriendschappen werden gemaakt. Om de groepsgeest te bevorderen werd er dan ook samen gekookt (spaghetti) met als aperitief een heerlijke, alcoholvrije cocktail...

De dag werd afgesloten met het indianenritueel (een roes beleven zonder drugs of alcohol) en een film over drugs met nabespreking.

Na een rustige nacht werd de tweede dag vooral gewerkt rond risico’s nemen (welke risico’s neem je in het leven, hoe kan je deze beperken, welke risico’s zijn verbonden aan alchol/drugs,…) en welke rol je neemt in een groep (helper, leider, lolbroek,…).

De sfeer zat er ondertussen al goed in en de oefeningen en nabesprekingen waren erg leuk en interessant.

Na het weerwolvenspel (een spel rond communicatie en conflicthantering) was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Volgende afspraak: De schakeldag in Beringen. Ik kijk er al naar uit!

JAE

02 DEC 2013

Feiten over de Shisha-pen

shisha-pen

Een shisha-pen ziet eruit als een kruising tussen een sigaret en een pen en bestaat in allerlei kleurtjes en smaakjes. ‘Shisha’ verwijst naar de waterpijp, en ‘pen’ naar de vorm van een sigaret. Het is dus eigenlijk waterpijp roken in sigarettenvorm maar dan elektronisch. Het is een verdamper: bij het inhaleren van de waterdampen komt het aroma vrij.

Er bestaan twee soorten shisha-pennen: met nicotine of zonder. Deze met nicotine is vanzelfsprekend schadelijk en verslavend. De discussie over of het wel gezondheidsrisico’s inhoudt of niet gaat dus ook vooral over de shisha-pen zonder nicotine. De pen bevat bestanddelen die ook in gewone sigaretten gebruikt worden. Bij opwarming hiervan kunnen mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan. Ook is het onbekend welke effecten deze stoffen kunnen hebben op de longen van kinderen. Totdat dit alles onderzocht is, raadt het VIGeZ het roken van deze elektronische sigaret af.

Deze shisha-pen staat ook ter discussie omdat het een zogenaamde “gateway drug” kan zijn: een opstapje naar het echt roken. De handeling bootst het echte roken en het ritueel van het roken na. Ook het feit dat deze elektronische sigaretten in verschillende smaken (ook fruitsmaken) te verkrijgen zijn, verlaagt de drempel. Ze zal immers vele kinderen en jongeren aanspreken.

De shisha-pennen zijn vrij verkrijgbaar via het internet, en in Nederland ook in tabaksspeciaalzaken en andere winkels. De leeftijd van de kopers valt via het internet moeilijk te controleren en is ook niet wettelijk verplicht aan de verkoper. De pen die geen nicotine bevat, valt immers niet onder de Tabakswet. Ook moeten er geen gezondheidswaarschuwingen op staan. In ons land blijkt de shisha-pen ook buiten de tabakswetgeving te vallen.

Op dit moment is er in ons land nog geen discussie over de shisha-pen. Na jarenlange gezondheidsbevordering, het realiseren van rookvrije scholen en een strenge wetgeving kan het niet de bedoeling zijn dat door de shisha-pen het roken weer zal ingeleid worden op speelplaatsen en cafés.

Een belangrijk deel van tabakspreventie is gericht op het voorkomen dat -18-jarigen beginnen roken, want als ze die leeftijd voorbij zijn wordt de kans op starten met roken relatief klein. Door de shisha-pen te introduceren, zullen jonge kinderen vertrouwd kunnen raken met het ritueel en de handelingen van het roken. En dan is de stap naar een echte sigaret bijzonder klein …

FRO

18 NOV 2013

Winteropvang in Hasselt en Genk

winteropvang

De buitentemperaturen flirtten de afgelopen dagen met het vriespunt. In Hasselt en Genk start men daarom ook dit jaar met de winteropvang voor daklozen en thuislozen. Op die manier wil men iedere dakloze een warm bed aanbieden tijdens de koude vriesnachten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om in te stappen in een hulpverleningstraject.

De winteropvang wordt vanuit een ruim samenwerkingsverband georganiseerd in een regie van de twee OCMW’s en gemeentebesturen. Concreet zijn er een aantal locaties waar onderdak zal aangeboden worden voor daklozen.

Via de OCMW’s van Hasselt en Genk kunnen daklozen zich aanmelden bij het CAW voor de nachtopvang. In het onthaalcentrum van het CAW worden een aantal bedden voorzien voor de nachtopvang.

Voor wie niet onder dak wil of kan, is er de mogelijkheid om extra dekens op te halen van maandag tot vrijdag in de Lombaardstraat 20 te Hasselt.

Overdag kan men in Hasselt terecht in Café Anoniem voor wat warmte, ontmoeting, een douche en eventueel een wasbeurt voor de kleren.

In Genk is de dagopvang in de Grote straat 83 elke weekdag open van 11u tot 18u. Ook hier kan men terecht voor wat warmte, een douche, kan men gebruik maken van de wasserij en kan soep en koffie krijgen.

Meer info:

  • CAW sonar thuislozencentrum: Salvatorstraat 12, 3500 Hasselt 011/ 21 28 65
  • OCMW Hasselt: Albrecht Rodenbachstraat 20, 3500 Hasselt 011/ 30 80 50 OCMW
  • GENK: Veiligheidshuis Genk (winterdagopvang): Vennestraat 91, 3600 Genk tel. 089/ 65 32 36

DFR

13 NOV 2013

Halverwege 'Uitgerookt'

Begin september startte CAD Limburg met het project  ‘uitgerookt’.   De mensen uit de rookstopcursus hebben net hun zesde sessie achter de rug. Tijd om een korte peiling te doen. We hadden meteen een leuke dame op het oog, namelijk Terry. Zij is de aangewezen persoon om het interview af te nemen, want zij rookte 40 jaar lang en is met behulp van de rookstopcursus nu precies een maand gestopt met roken. Zowel de begeleiders als zijzelf zijn heel trots op deze prestatie.

Terry overweegt om een bypass-operatie te laten doen. Haar dokter had haar aangeraden om te stoppen met roken, want als je rookt zijn de kansen op complicaties groter. Mede hierdoor is ze begonnen met de rookstopcursus. Ze geeft vooral redenen aan die met haar gezondheid te maken hebben.

De sessies zijn volgens haar heel fijn. Ze vindt het vooral leuk dat je, door de bijeenkomsten, de verschillende verhalen van de deelnemers te horen krijgt. Ook de steun die de deelnemers aan elkaar geven is bijzonder groot. Dit alles werkt heel motiverend. Als je het even moeilijk hebt, is het goed dat je erover kan praten met iemand. De sessies betekenen een grote houvast voor haar. Het is makkelijker om te stoppen in groep, dan als je het op je eentje moet doen. Ook de activiteiten en sessies met de tabakoloog vindt ze heel interessant.

De gezamenlijke stopdag was afgesproken op 10 oktober, maar Terry is gestopt op 9 oktober. Ze had geen tabak meer in huis en besloot dan maar om meteen te stoppen. Ze had die dag veel afspraken, dus eigenlijk had ze het er niet zo moeilijk mee. Ook het feit dat er op vrijdag weer een sessie volgde, maakte het draaglijker. Ze geeft aan dat ze het vooral moeilijk heeft op dagen dat ze alleen thuis zit. De sessies zijn dus echt een meerwaarde.

Van de volgende sessies verwacht ze vooral nog dat het er even gemoedelijk aan toe gaat als de afgelopen sessies. Ze vindt het heel positief om te weten dat de groep haar steunt, dat ze steeds op deze mensen kan terugvallen als er iets is. Het samenzijn met deze mensen stimuleert en geeft haar een boost. Dit maakt het stoppen met roken en het volhouden gemakkelijker.

Als ik vraag of ze de sessies zou aanraden aan anderen reageert ze meteen positief: “Absoluut!”. Ze vindt het jammer dat er niet meer organisaties zo’n sessies aanbieden. Roken is een verslaving die vaak vergeten wordt en als minderwaardig gezien wordt tegenover illegale drugs. Aan de ene kant zeggen ze wel dat je nergens meer mag roken, maar aan de andere kant zijn er ook niet veel organisaties die je hiermee willen helpen. Ook het kostenplaatje is heel interessant: de rookstopcursus is immers gratis.

IBI