Nieuws

28 APR 2015

Gamen so what!?

Op donderdag 21 mei organiseert SPIL de studiedag 'Gamen so what!?' voor begeleiders en hulpverleners die werken met jongeren.

De onlinewereld is niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. De modale tiener zit gemiddeld zes uur per dag, zeven dagen per week, voor zijn computerscherm. Gamen, facebook, sociale media, … zijn helemaal ingeburgerd. Hoeveel mensen spelen geen spelletje op hun GSM tijdens het wachten? Wie geeft zijn kind niet snel een tablet of iPhone tijdens een etentje? Misschien zijn we er met z’n allen er wel veel meer mee bezig dan we zelf willen beseffen… .

Internet is meer dan verleidelijk. Het risico op verslaving schuilt om de hoek. Overmatig gamen of internetten is niet zo onschuldig als het lijkt en kan tot grote problemen leiden. Getuigenissen leren ons dat vergelijkingen getrokken kunnen worden met de impact van verslavingen aan alcohol of drugs. 

Wat maakt gamen nu zo aantrekkelijk? Wat doen onze jongeren allemaal online? Wat is “normaal” game-gedrag en wanneer wordt het problematisch? Wat zijn signalen van problematisch gamen? Hoe gaan we als hulpverlener het best om met overmatig gamen?

Tijdens deze studiedag zullen we u laten kennismaken met het thema ‘overmatig internetgebruik’ vanuit een breed kader om nadien in te zoomen op de gevaren en risico’s, maar ook voordelen en kansen van gamen. We willen een vertaling maken en concrete handvaten aanreiken aan de hulpverlening. Zonder te problematiseren willen we enerzijds informeren en anderzijds discussiëren over dit thema, ook met het oog op de toekomst.

Meer info en het programma

27 APR 2015

Zot op kamp

De VAD ontwikkelde Zot op kamp, een nieuw onderdeel van drugsinbeweging.be, de website rond alcohol- en drugpreventie voor jeugdbewegingen.

Zot op kamp grijpt het hoogtepunt van het jeugdbewegingsjaar aan om met een positieve insteek jeugdbewegingen te motiveren om op voorhand afspraken te maken rond alcohol en drugs op kamp. Zowel Chiro, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSJ-KSA-VKSJ, JNM, KLJ, KAJ als FOS Open Scouting zetten hun schouders mee onder Zot op kamp.

 Zot op kamp bevat een Zot op kamp-gids, een spelfiche met Drugbattle voor Leiding en Drugbattle voor Leden en een Zot op kamp-frisbee. 

 De Zot op kamp-gids is opgedeeld in vier onderdelen. 

  • In 'Crisis' denkt leiding na over enkele crisissituaties en hoe zij hierop zouden reageren.
  • 'It's a deal' helpt hen bij het maken van afspraken door middel van een stappenplan.
  • Met 'Tips en tricks' komen ze te weten wat ze kunnen doen als het fout loopt.
  • De 'wistjedatjes' verrijkt leiding met enkele weetjes over alcohol en drugs.

Neem contact op met onze preventiedienst   om meer te weten over dit aanbod. 

Meer lezen

22 APR 2015

Slimkicken uitgebreid

De website Slimkicken kreeg een update en bevat nu ook oefeningen rond het thema tabak. 

De website Slimkicken richt zich onder meer op jongeren of jongvolwassenen met verstandelijke beperkingen, autisme of mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Door gebruik van eenvoudige taal en beelden wordt aangepaste informatie beschikbaar gesteld en kunnen jongeren samen met hun begeleiders aan de slag.

Met Slimkicken.be kunnen personen met minder verbale mogelijkheden online aan de slag met hun vragen en bezorgdheden aangaande hun alcohol-  cannabis- of tabaksgebruik. 

In samenwerking met het LOGO Limburg weden aangepaste oefeningen rond het thema tabak uitgewerkt. Concreet gaat het om een kennistest, zelftest en een bezorgheidsoefening. 

Meer info

21 APR 2015

Van slaappillen kan je vallen

 

Van 20 tot en met 26 april 2015 organiseert Vlaanderen de 4de Week van de Valpreventie.

In 2015 ligt de focus op de factor ‘medicatie’: ‘Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker’. Het geneesmiddelengebruik bij ouderen is immers erg hoog en sommige geneesmiddelen verhogen de kans op een val.

Wist je dat...

  • slaapmedicatie veelvuldig en vaak langdurig gebruikt wordt in België?
  • slaapmedicatie gepaard gaat met een verdubbeld risico op valpartijen?
  • deze valpartijen vaak letsels tot gevolg hebben zoals heup- en polsbreuken?
  • het geleidelijk afbouwen van slaapmedicatie bij ouderen het aantal valpartijen kan verminderen?

Over heel Vlaanderen zullen deze week activiteiten georganiseerd worden. Neem een kijkje op de website van valpreventie.be voor een overzicht. 

03 APR 2015

Gamen in beeld

gamen in beeld

Op 31 maart 2015, vond voor de eerste keer de infoavond ‘gamen in beeld’ plaats, een organisatie van de UCLL (voorheen KHLim) en de CAD Limburg. Het doel van deze avond was ouders en andere opvoeders kennis te laten maken met alle facetten van (online) gamen, hun blik te verruimen en vraagtekens weg te nemen.

De infoavond was een spin-of van het onderzoek naar vroeginterventiestrategieën bij riskant gamegebruik dat Huub Boonen voert op de UCLL.

Een van de kernfactoren bij het tijdig detecteren van en ingrijpen bij riskant gamen, is dat ouders weten wat er gegamed wordt en dat ze het gamen reeds vroeg in de opvoeding mee opnemen als gespreksonderwerp.

Dat het thema gamen hot is, bleek uit het aantal deelnemers op de infoavond. Maar liefst 70 personen tekenden present voor de infoavond. Als opwarmer gaven Huub Boonen (UCLL en CAD Limburg) en Dimitri Das (CAD Limburg) duiding over het thema gamen. Zowel de positieve als negatieve factoren van gamen werden beschreven, met daarnaast concrete handvatten voor ouders (en andere opvoeders) om met het thema aan de slag te gaan.

Na deze plenaire toelichting werden de ouders ondergedompeld in de wereld van het online gamen. Hiervoor konden de organisatoren beroep doen op een twintigtal studenten met een voorliefde voor online gaming.

In verschillende ingerichte ‘gamezones’ konden ouders kennismaken met diverse games die live gespeeld werden, terwijl de gamers duiding gaven. De games die gespeeld warden waren o.a. League of Legends, Team Fortress 2, Final FantasyXIV, call of Duty, Smite, World of Warcraft, Farcry 4 en Counterstrike.

Boeiend was dan ook de interactie tussen ouders en gamers. Uit de reacties die we konden opvangen, bleek dat zowel ouders als gamers meer begrip kregen voor elkaar. Zo kregen ouders inzicht in de betekenis van het gamen voor gamers en ervoeren gamers de vraagtekens en bezorgdheden waar hun eigen ouders destijds mee worstelden.

Na afloop van de demosessies was er nog ruimte voor uitwisseling in het ‘praatcafé’ waar ouders, organisatoren en gamers verder nakaartten bij een hapje en een drankje.

De organisatie kijkt alvast met een tevreden gevoel terug naar deze avond en denkt reeds na over een herhaling van dit concept.

Op 21 mei vindt de studiedag ‘gamen, so what!?’ plaats voor het werkveld.

DDA

11 MAA 2015

CreaCracks groot succes

creacracks

Praten werkt, maar soms …

Sinds september 2014 verzorgt Vormingsplus Limburg maandelijks een creatieve workshop met ecologische recyclagematerialen op de methadonverstrekking van Hasselt. Dit is een overdonderd succes!

CreaCracks doet een nieuwe wind door ons MSOC-zorgprogramma waaien. Niet praten maar ook doen en van daaruit je eigen creativiteit ontdekken, leren samenwerken, je tijd zinvol invullen, talenten ontdekken…Trouwens ondertussen wordt er heel veel gesproken.

Er werden de afgelopen periode kerstkaarten gemaakt, zakjes uit rubberbanden, kapstokjes van bestek, stapeldoosjes, … . Leuke, mooie én bruikbare hebbedingetjes tot zelfs een huisjes voor iemands huisdier.

Voor meer informatie over creacracks of als je geïnteresseerd bent om als vrijwilliger mee te werken kan Je terecht op de website van Vormingsplus Limburg.

creacracks

MFO