Nieuws

06 JUN 2015

Nieuwe trends in Europees druggebruik

Jaarlijkse analyseert het EMCDDA de Europese drugssituatie en giet ze dit in de vorm van een Europees Drugsrapport (EDR) 2015.

In dit rapport wordt de Europese drugsmarkt in kaart gebracht.  Het Europees drugsgebruik en de daarmee gerelateerde problemen worden besproken. En als kers op de kaart worden ook  gezondheids- en maatschappelijke maatregelen naar voor geschoven om deze problemen aan te pakken.

De vraag naar heroïne neemt af

Problemen gerelateerd aan heroïnegebruik vormen nog steeds een groot aandeel van de maatschappelijke kost in Europa. De recente trends wijzen erop dat de vraag naar heroïne daalt. Minder mensen doen in Europa een beroep op gespecialiseerde hulp en dat is voor de eerste keer als het om heroïne problemen gaat: 23 000 in 2013 vergeleken met 59 000 in 2007. Er wordt geschat dat de helft (700 000) van de 1.3 miljoen problematische opiaten gebruikers in een substitutie programma zit.

De trafiek van heroïne neemt af, alhoewel nieuwe dynamieken op de heroïnemarkt van dichtbij gemonitord moeten worden. Zo steeg de productie in Afghanistan de afgelopen jaren en dit kan de beschikbaarheid van heroïne op de Europese markt vergroten.

Nood aan aangepaste hulp voor ‘oudere’ heroïne gebruikers

Net zoals we in ons jaarverslag 2014    reeds aanhaalden, wordt in dit rapport gewezen op de uitdaging die er ligt naar de ouder wordende populatie van heroïnegebruikers. Tussen 2006 en 2013 steeg de gemiddelde leeftijd 5 jaar! Een historiek van een slechte lichamelijke en mentale gezondheid, slechte levensomstandigheden, infecties en het misbruik van verschillende producten (o.a. alcohol en tabak), maken dat deze groep vatbaar is voor een hele resem aan chronische gezondheidsproblemen ( cardiovasculair, long- en leveraandoeningen). Klinische richtlijnen over hoe omgaan met deze doelgroep dringen zich dan ook op.

Groeiend aandeel van cannabis binnen de drughulpverlening

Cannabis blijft de meest gebruikte illegale drug in Europa. Naar schatting 19.3 miljoen volwassenen ( 15-64 jaar) rapporteren cannabis te hebben gebruikt in het afgelopen jaar. Naar schatting 1 % van al deze volwassen gebruikt cannabis dagelijks of bijna dagelijks. De hoge prevalentie van deze drug vertaalt zich ook naar de hulpverlening; de grootste groep van eerste aanmelders komt omwille van zijn of haar cannabisgebruik.

Digitale markten

De digitalisering van onze samenleving zorgt voor een nieuwe digitale drugmarkt waar drugs verhandeld worden. Hier ligt er een enorme uitdaging voor onze wetgevers en ordehandhavers.

Preventie

Het EMCDDA rapport doet enkele aanbevelingen rond preventie. Zo wordt de beleidsmatige aanpak in onder andere onderwijs naar voor geschoven als een kwaliteitsvolle interventie. Ook het jongerentraject Vroeginterventie   krijgt een speciale vermelding in het rapport.

Meer lezen: het volledige Europees drugsrapport 2015

DFR

05 JUN 2015

Geslaagd Vlaams congres onlinehulp

congres online hulp 2015

Veel belangstelling voor het congres online hulp. Vlekkeloos georganiseerd door Flanders Care en Philippe Bocklandt. Minister Vandeurzen lichtte zijn beleidsplannen toe. Hieronder een verslag door ZorgAndersTV


28 MEI 2015

Campagne lokale politie HAZODI

Vanaf deze week staat op de combi's van de lokale politie HAZODI de boodschap 'Gebruik je verstand en laat alcohol en drugs aan de kant'. De campagne is een initiatief van de Stad Hasselt, de lokale politie HAZODI en de CAD Limburg. Deze partners werken sinds kort intensief samen rond alcohol- en drugspreventie.

Alcohol en drugs zijn niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving. Alcohol neemt zelfs een prominente plaats in binnen onze cultuur. Uit ons jaarverslag van 2014 blijkt nog maar eens dat de grootste groep hulpvragen te maken hebben met problematisch alcoholgebruik. Daarnaast brengt alcoholgebruik op jonge leeftijd extra risico's mee.

Daarom zet de lokale politie HAZODI in op preventie. Sinds kort hebben de Stad Hasselt, de lokale politie en de CAD Limburg de handen in elkaar geslagen. Er is een werkgroep opgestart met de betrokken partners om samen concrete maatregelen te nemen op lokaal vlak.

Een eerste concrete maatregel, die afgesproken werd in deze werkgroep, is de banner-actie van de lokale politie HAZODI. Zij zullen namelijk campagne voeren via een banner op de achteruit van alle geüniformeerde voertuigen van hun zone. Deze banner heeft als opschrift: 'Gebruik je verstand en laat alcohol en drugs aan de kant!'. Op die manier willen zij jongeren én volwassenen sensibiliseren om verantwoord met alcohol en drugs om te gaan. 

Naast deze actie blijft de politiezone HAZODI ook deelnemen aan de Bob-campagnes en provinciale SLim-acties. "Wij geloven dat een combinatie van preventieve en repressieve maatregelen het meest effectieve middel is om bestuurders ervan te overtuigen niet dronken achter het stuur te kruipen," besluit korpschef Philip Pirard.

27 MEI 2015

Jaarverslag 2014

jaarverslag CAD

In 2014 werden door onze hulpverlening 3290 cliënten ondersteund in een vraag naar zorg voor een escalerend verslavingsprobleem. Het aantal hulpvragen blijft jaarlijks stijgen, ten opzichte van vorig jaar noteren we opnieuw een stijging met 3,8%1286 nieuwe cliënten engageerden zich binnen een ambulant zorgtraject. Gezien de chroniciteit van de verslavingsproblematiek blijft ook een grote groep voor een langere zorgperiode beroep doen op de hulpverlening (overgedragen dossiers: 43,7%). Veel cliënten vinden na een herval opnieuw de weg naar de CAD.

Binnen de profielkenmerken (leeftijd, geslacht, opleiding, …) zijn er slechts beperkte verschuivingen t.o.v. andere jaren. Gelukkig kunnen veel van onze cliënten nog beroep doen op een netwerk binnen een eigen gezin of de bredere familie. Dit is een belangrijke beschermende factor. Toch merken wij echter dat meer cliënten alleen wonen (23, 3%). Vereenzaming en sociale isolatie zorgen vaak voor schrijnende situaties. De daklozenproblematiek stijgt en vraagt ook om een gepast antwoord.

Online bereiken we nieuwe doelgroepen

Bij de aanmeldingen voor online zelfhulp (alle websites, behalve Cannabishulp) en online begeleiding (alle websites, behalve Gokhulp) zien we meestal een meerderheid aan mannen van ongeveer 60%. Bij Gokhulp zelfs 80%. Uitzondering is echter Alcoholhulp, waarbij er in 2014 een kleine meerderheid van vrouwen zich aanmeldde (52%). Aanmelders bij Alcoholhulp zijn doorgaans ook iets ouder dan bij de overige programma’s. De grootste leeftijdsgroep situeert zich hier tussen 35 en 54 jaar oud. Verder is het belangrijk om te noteren dat 51% van de deelnemers aan de online begeleiding bij Alcoholhulp voordien nooit hulp gezocht heeft in verband met alcoholproblemen. Zelfs de huisarts was niet op de hoogte of het thema ‘alcohol’ kwam nooit ter sprake. Bij de online zelfhulp gaat het zelfs om 70% van de deelnemers die voordien geen hulp zocht. Hier wordt dus duidelijk een nieuwe doelgroep bereikt.

Preventie

In 2014 organiseerde de preventie-equipe van de CAD 1206 activiteiten. twee derde van deze activiteiten zijn gericht op intermediaire doelgroepen en dit in de diverse maatschappelijke sectoren. We onderstrepen het belang van overleg om in samenspraak en met een mandaat van lokale partners te komen tot een planmatige aanpak van drugpreventie in Limburg, en dit jawel in elk van de 44 gemeenten!

Meer lezen

12 MEI 2015

MSOC starts to run

start to run

Sinds woensdag 1 april, en neen, dit is geen aprilgrap, zijn we binnen het Medisch Sociaal Opvangcentrum met het loopprogramma "start to run" gestart.
Tien weken lang lopen we 3 keer per week.

Langzaam bouwen we de minuten op, tot we uiteindelijk 5 kilometer aan één stuk lopen. Half juni bereiken we normaal gezien onze 5 km.

 Wij hopen nadien ons lopen op peil te houden zodat we in oktober deel kunnen nemen aan dwars door Hasselt.

 Supporters zijn welkom!

AGE, EBO

30 APR 2015

Europa zet (eindelijk) koers richting een nieuw alcoholbeleid

alcohol europa

Gisteren keurde het Europees Parlement een resolutie goed die de Europese commissie aanstuurt om werk te maken van een nieuwe alcoholstrategie voor de periode 2016-2022. Het vorig Europees gezondheidsplan met betrekking tot alcohol verliep al in 2012, sindsdien is er nog steeds geen opvolger.

De resolutie die vandaag werd goedgekeurd, legt de nadruk op het belang van betere labeling op alcoholdranken. Momenteel bevatten alcoholische dranken op hun verpakking geen informatie over voedingswaarden zoals bijvoorbeeld het aantal calorieën. Bij andere voedingsmiddelen en dranken is het al veel langer verplicht om dit op de verpakking te vermelden. Daarnaast wordt het in de toekomst verplicht om informatie te gegeven over de gevaren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en in het verkeer.

De aangenomen resolutie moet de Europese Commissie wakker schudden om dringend werk te maken van een Europees alcoholbeleid. Jaarlijks sterven er in de Europese Unie 120.000! mensen aan de gevolgen van alcohol-gerelateerde ziekten. Alcoholmisbruik is de voornaamste risicofactor voor vroegtijdige sterfte bij de werkende bevolking ( 25-59 jaar) en 12 miljoen Europeanen kampen met een alcohol afhankelijkheid.

Het aanpakken van de alcohol-gerelateerde gezondheidsschade is ook cruciaal voor het wegwerken van gezondheidsongelijkheid, vooral kansarme groepen worden getroffen door alcohol-gerelateerde sterfte en ziekte. Eén van de meest efficiënte maatregelen om de gezondheidsrisico’s aan te pakken is het opleggen van een minimumprijs voor alcoholische dranken. In de gisteren aangenomen resolutie wordt verwezen naar een minimum prijs voor alcoholische dranken.

Meer lezen

DFR