Nieuws

01 JUL 2016

Opgroeien in een gezin onder invloed

De expertisegroep "ouders onder invloed" lanceert de website oudersonderinvloed.info met beeldmateriaal rond de KOAP thematiek. 

Heel wat lagere schoolkinderen groeien op in een gezin waar (één van) de ouder(s) kampt met een drugprobleem. Via getuigenissen van lotgenootjes en hun ouders willen we hen informeren en ondersteunen. Hiervoor werd een sensibiliseringsfilmpje voor het brede publiek gemaakt. Naast vier kort themafilmpjes over het "het druggebruik van mijn mama of papa", "emoties", "mijn gezin" en "de kracht van een netwerk". De beelden en getuigenissen benaderen de problematiek vanuit een positieve en krachtgerichte insteek, eerder dan te benadrukken hoe zwaar en moeilijk de situatie is. 

De expertisegroep "ouders onder invloed" waar de CAD Limburg deel van uitmaakt en het "Huis van het Kind Leuven" willen met dit beeldmateriaal de thematiek op de agenda zetten van scholen en organisaties die werken met deze gezinnen. De themafilmpjes kunnen gebruikt worden om het hulpverleningsproces bij KOAP op gang te trekken of te verdiepen. Dit project kwam tot stand met de steun van de Koning Boudewijnstichting. 

21 JUN 2016

Lancering Sportwijs.be

Een dag nadat het BIVV met cijfers kwam over de mentaliteit bij Belgische bestuurders met betrekking tot rijden onder invloed, lanceren we vandaag sportwijs.be.

Sportwijs.be is een web applicatie voor sporters en sportclubs met onder andere een module rond verkeersveiligheid waar sporters en sportouders hun attitude rond verkeersveiligheid kunnen testen. Op de web applicatie vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken. Op basis van wat sportclubs relevant vinden, werden verschillende modules voor sportwijs.be ontwikkeld.

Zo vind je op sportwijs.be per product fiches met de effecten op de sportprestaties, vind je er een alcoholmeter die het promillage aangeeft maar ook of je nog kan rijden, hoeveel calorieën je hebt geconsumeerd en hoeveel minuten hardlopen daar tegenover staan.

Verkeersveiligheid is voor veel sporters en sportclubs een belangrijk thema. Dat bleek alvast uit onze bevraging bij sportclubs. Daarom werd er een module gemaakt waar sporters hun attitude en kennis ten aanzien van het thema verkeersveiligheid kunnen testen. Sporters kunnen ook hun safety-plan opmaken voor hun avondje uit.

Heel wat clubs en sporters verlenen hun medewerking aan sportwijs.be; zo vind je er onder de blikvangers clipjes met de Belgische U19 voetbal, handballer Jeroen De Beule en volleybalspeelster Katrien Gielen. Regelmatig verschijnen er nieuwe clipjes en materialen waarmee sportclubs aan de slag kunnen. De website werd ontwikkeld met de ondersteuning van verschillende Rotary Clubs. 

Meer info sportwijs.be  , Facebook en Twitter

13 JUN 2016

Lokaal alcohol- en drugbeleid Hasselt en Diepenbeek

Eind 2014 werd door de burgemeesters Hilde Claes en Patrick Hermans het initiatief genomen om een regionale multidisciplinaire stuurgroep verslavingsproblematiek op te richten. Dit gebeurde toen er onder studenten een toename werd vastgesteld in het gebruik van lachgas als roesmiddel. De positieve ‘drive’ die binnen de stuurgroep aanwezig was, werd vervolgens aangewend om ook een reeks andere initiatieven op te starten. De elf partners uit de stuurgroep ondertekenen hiertoe vandaag een charter.

Stuurgroep Verslavingsproblematiek

De regionale multidisciplinaire stuurgroep verslavingsproblematiek richt zich in de eerste plaats op preventieve maatregelen op vlak van alcoholgebruik en middelengebruik bij jongeren en op hun omgeving. Zij biedt een kader voor overleg en samenwerking tussen de lokale overheden, publieke en privépartners, elk vanuit hun specifieke functie betrokken in dit domein. Naast aandacht voor problematisch alcoholgebruik, alcoholmisbruik en –afhankelijkheid, richt de stuurgroep zich ook op misbruik van geneesmiddelen op voorschrift, op gebruik van illegale drugs en andere gedragsverslavingen zoals bijvoorbeeld gokken en gamen. De stuurgroep verleent dus advies en begeleiding bij het uitwerken van een preventiebeleid op vlak van verslavingsproblematiek, op maat van de lokale overheid. De voorkeur gaat dus steeds uit naar preventie en vroeghulp, maar indien nodig zullen we ook repressief optreden.

Vier pijlers Wetenschap en praktijk tonen aan dat een effectieve aanpak van alcohol en drugproblemen dient te bestaan uit een combinatie van ‘harde’ en ‘zachte’ maatregelen op vier terreinen:

  • Informeren & sensibiliseren
  • Vroeginterventie & eerstelijnszorg
  • Structurele maatregelen die de omgeving verbeteren
  • Regelgeving & handhaving

Het succes van dergelijk beleid neemt toe naarmate de verschillende pijlers evenwichtig worden uitgewerkt. En dit is net waar de meerwaarde van een stuurgroep ligt.

Partners

De regionale multidisciplinaire stuurgroep verslavingsproblematiek omvat vaste vertegenwoordigers van:

  • Stad Hasselt: preventiedienst, dienst wijkmanagement, jeugddienst.
  • Gemeente Diepenbeek
  • Lokale politie Limburg Regio Hoofdstad
  • Parket Limburg
  • Jessaziekenhuis
  • UHasselt
  • UCLL
  • PXL
  • CAD Limburg
  • CAW Limburg
  • OCMW

Afhankelijk van de thematiek kan deze stuurgroep worden aangevuld met deskundigen van verschillende andere organisaties, zoals de FOD Volksgezondheid, de hulpcentrales 100/112, de federaal gezondheidsinspecteur, enz.

Eerdere initiatieven

Naast de eerste maatregelen rond lachgas, werden er door de stuurgroep aansluitend ook een aantal andere initiatieven opgezet. Met de Forty Fiven Versuz en Area Vwerd er een ‘Quality Nights’-charter opgesteld met daarin een 12-tal afspraken voor de bezoekers. In Diepenbeek werd er een monitor voor de horecasector uitgewerkt, waarbij jongeren onder 16 jaar alcohol probeerden te bestellen in cafés. Ook werd er samen met de hogescholen en unief een Werkgroep Studentenparticipatie opgericht, om de studenten zelf hun inbreng te laten hebben en mee beslissen. Tot slot zijn studenten ook bezig met het uitwerken van een app ‘Veilig uitgaan’, waarin niet alleen een overzicht komt van al de fuiven maar ook tips worden meegegeven.

In de toekomst zullen ook de Hasseltse en Diepenbeekse secundaire scholen, waarvan de grote meerderheid reeds inzet op preventie, uitgenodigd worden om na te denken rond nieuwe initiatieven. Ook de maand zonderalcohol, staat op de agenda voor 2017.

DFR

01 JUN 2016

Go For Zero

De bibliotheek van Beringen organiseert in de maand juni #goforzero. In samenwerking met de preventiedienst van de CAD Limburg stelde de bibliotheek van Beringen een drugsbox samen met actueel preventiemateriaal (boeken, lespakketten, films, infofolders,...) die scholen en verenigingen kunnen ontlenen om te werken rond het thema alcohol en drugs. Daarnaast organiseert de bib van Beringen in samenwerking met de CAD Limburg enkele activiteiten tijdens de maand juni:

Tentoonstelling #GoForZero

Van woensdag 1 juni tot en met donderdag 30 juni, tijdens de openingsuren van de bib. Deze tentoonstelling biedt informatie over alcohol en drugs en heeft als doel de bib-bezoeker preventief info te geven over de verschillende soorten drugs en de effecten van drugs

Lezing Drugs en zijn effecten

donderdag 9 juni om 20 uur. Een gratis lezing voor ouders en leerkrachten waarbij toelichting wordt gegeven over de verschillende soorten drugs en de effecten hiervan. Bovendien geeft een ex-gebruiker een getuigenis en wordt deze lezing afgesloten met uitleg van een CAD-medewerker over drugsmisbruik en verslaving.

Demo alcoholvrije cocktails

zaterdag 25 juni van 10 tot 13 uur.Gratis proeven van alcoholvrije cocktails; Een mooie kick-off van de zomer!

Meer info: bibliotheek@beringen.be, of via 011 45 08 10

25 MEI 2016

Meer mensen zoeken hulp omwille van alcoholproblemen

Het werkjaar 2015 ligt al even achter ons, ondertussen is ook ons jaarverslag van 2015 beschikbaar. We stellen vast dat de hulpvragen omwille van problematisch alcoholgebruik stijgen. Vooral het misbruik van bier en sterke drank stijgt. Ook het indrinken en het bingedrinken vragen specifieke aandacht.

In 2015 werd er hard gewerkt aan de verdere uitbouw van zorgnetwerken met continuïteit van zorg als belangrijk aandachtspunt. Ondanks meerdere uitsluitingsmechanismen binnen de samenleving en een blijvende stigmatisering engageerden wij ons met vele andere zorgpartners in het zoeken naar gepaste zorg voor een kwetsbare doelgroep. 2015 werd een belangrijk schakeljaar waarin o.a. twee belangrijke beleidslijnen werden uitgetekend: de GIDS naar een nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren en een visietekst, ontwikkeld door de Vlaamse gemeenschap in samenwerking met meerdere stakeholders, waarin een geïntegreerde en herstelgerichte zorg voor mensen met een verslavingsprobleem centraal wordt gesteld.

Hulpverlening

In 2015 werden er door de hulpverlening 3276 cliënten ambulant ondersteund in hun vraag naar zorg voor verslavingsgerelateerde problemen . Met het straathoekwerk werden bijkomend 424 gasten begeleid vanuit een vertrouwensrelatie opgebouwd op de straat en op café.

Enkele tendenzen en reflecties:

  • De CAD bereiken de laatste jaren  meer vrouwen dan vroeger. Anno 2015 ligt deze verhouding op 69,3 % mannen versus 30,7 % vrouwen ( ambulante zorg ). Binnen de onlinehulpverlening www.alcoholhulp.be ligt deze verhouding zelfs op 50-50%. Ook met het straathoekwerk worden vrouwen makkelijker bereikt.
  • De groep van minderjarigen die beroep doet op gespecialiseerde zorg stijgt. Wij hopen dat  het categoriaal vroeg-interventie project naar de toekomst bestendigd kan worden en  wij met een specifiek zorgtraject naar jongeren een brug kunnen maken  met  het netwerk kinderen en jongeren en de integrale jeugdzorg.
  • Het aantal alleenwonende cliënten stijgt en meer cliënten hebben geen eigen inkomen. De daklozenproblematiek vraagt de nodige aandacht en duikt ook op in meer landelijke regio's.
  • De noodzaak om samen met andere welzijnspartners aan de slag te gaan is groot. In 2015 begeleidde de CAD  908 cliënten die tevens beroep doen op de zorg vanuit het OCMW. De solidaire bijdrage van lokale besturen maakt een regionale inbedding mogelijk! 
  • In 2015 werden er 285 relevante derden begeleid ( ouders, partners, kinderen) die vaak als belangrijke mantelfiguren recht hebben op ondersteuning.
  • De hulpvragen omwille van problematisch alcoholgebruik stijgen. Vooral het misbruik van bier en sterke drank stijgt. Het indrinken en bingedrinken vragen specifieke aandacht.
  • Ondanks een beperkte daling van de aanmeldingen owv cannabisproblemen is de ernst en intensiteit van het gebruik hoger .
  • Het problematisch gebruik van cocaïne bij nieuwe cliënten is op twee jaar verdubbeld. Bovendien blijkt dit gebruik zelden occasioneel te zijn. Meer dan een kwart gebruikt dagelijks .
  • De CAD begeleiden een grote groep van chronische heroïnegebruikers en zetten in op substitutiebehandeling die velen de nodige rust geeft om te werken aan problemen op meerdere levensdomeinen. Het aantal nieuwe aanmeldingen omwille van een heroïneproblematiek blijft beperkt. ( 2,6 %)
  • De CAD profileren zich met een specifiek aanbod naar de gedragsverslavingen gamen en gokken. Voor gokken willen wij tevens beleids-beïnvloedend zijn en belangrijke signalen geven inzake de vaak agressieve reclame binnen o.a. de sportwereld. De bescherming van de speler staat hierbij centraal.

  • De CAD zijn goed toegankelijk. 38,2 % zijn rechtstreekse hulpvragen van cliënten en/of hun omgeving.
  • 1/5 van de cliënten wordt verwezen vanuit een justitiële maatregel en maakt binnen een gedwongen statuut kennis met de hulpverlening.

Preventie

In 2015 realiseerde de preventiemedewerkers 1226 activiteiten in 44 Limburgse steden en gemeentes. We hopen in de toekomst beroep te kunnen doen op de samenwerking van alle lokale besturen in een solidaire ondersteuning van een lokaal alcohol- en drugbeleid. 2 op 3 activiteiten zijn gericht op intermediaire doelgroepen en dit in diverse maatschappelijke sectoren.•


Onderwijs, welzijn , gezondheid en projecten ten behoeve van lokale overheden krijgen veel aandacht . De intersectorale werking neemt toe van jaar tot jaar. Bijzondere aandacht ging naar communicatie via sociale media . Met onze sensibiliseringsacties ter preventie van cocaïnegebruik via facebook bereikten wij telkens meer dan 20.000 Limburgers die beantwoorden aan een door ons geselecteerd profiel.

Je kan de onze dienst vinden op facebook, twitter en LinkedIn.

Meer informatie vindt u in ons jaarverslag 2015

GVH

03 MEI 2016

Project Safe 'n Sound verlengd

De CAD Limburg is de Limburgse partner van het Vlaams project Safe ’n Sound. Safe ’n Sound is er voor bezoekers van evenementen, festivals en clubs in de elektronische dancescene. Op deze locaties voorziet Safe ’n Sound een infostand die bemand wordt door peers (vrijwilligers met dezelfde interesses, levensstijl en ervaringen als andere feestvierders). Bezoekers kunnen aan de stand terecht voor info over alcohol en andere partydrugs, veilig vrijen en gehoorbescherming. Door het geven van correcte en objectieve informatie en tips aan feestvierders wil Safe ’n Sound de risico’s, voor zij die partydrugs gebruiken of eraan denken deze te gebruiken, zo klein mogelijk houden. Safe ’n Sound werkt immers volgens het principe van ‘harm reduction’ of ‘schadebeperking’. Dit wil zeggen dat we gezondheidsproblemen proberen voorkomen zonder middelengebruik per se te willen vermijden.

Na lang afwachten kunnen we aankondigen dat het project goedgekeurd is door de Vlaamse overheid en kan rekenen op een financiering tot en met eind 2017. Die middelen bieden de mogelijkheid om iemand in dienst te nemen die zich gedurende die periode kan storten op het project. In 2016 zal Safe ’n Sound acht eventdagen aanwezig zijn in Limburg en in 2017 zal dat opgedreven worden naar tien eventdagen. Daarnaast zullen er peers gerekruteerd worden en zal er op zoek gegaan worden naar belangrijke partners in het werkveld die willen meedenken over het project binnen de Limburgse stuurgroep. Indien u vragen heeft over het project of interesse heeft in een eventuele samenwerking, kan u terecht op de preventiedienst   van de CAD Limburg.